Gymnasieskolor struntar i officiella reservlistan

Populära skolor bryter mot reservplatsråd
Norra Real är en av skolorna som haft en egen reservlista men som nu säger sig ha ändra tillbaka till den officiella listan efter kritik.
Flera populära skolor i Stockholms län struntar i rekommendationen att reservlistor ska följas fram till åtminstone 15 september. Istället har skolorna egna köer där nya elever kan gå före reserverna, skriver SVT Nyheter Stockholm.

Storstockholms gymnasieantagning reagerar nu på att vissa skolor frångår gymnasieantagningens reservlistor för tidigt, skriver SVT, och antar elever på helt egna premisser. Det är Sveriges kommuner och landsting som rekommenderar att reservlistorna ska följas åtminstone fram till 15 september.

– Det som inte får ske är att skolorna väljer vem som helst som dyker upp och knackar på och säger att de har bra betyg. Då bortser skolan från reservlistan, säger Charlotte Rydén, verksamhetschef på Gymnasieantagningen Storstockholm, till SVT.

Flera skolor frångår

Flera av de skolor SVT pratat med, som frångått rekommendationerna, anser att reservlistorna många gånger spelar ut sin roll redan efter två veckor. Rektorn på en av skolorna, Nacka gymnasium, säger att skolan redan den 2 september börjar tycka att listorna är inaktuella och att skolan då hör av sig till elever som visat intresse och väljer de elever som har högst betyg.

Längre kötid

En annan av skolorna, Norra Real, har efter Gymnasieantagningens påpekande, valt att ändra sina reservantagningsrutiner. Tidigare har Norra Real haft en egen kö från 1 september, nu säger sig skolan ha förlängt den tiden till 30 september.

Ytterst är det skolans rektor eller huvudman som beslutar om hur reservantagningen ska gå till. Elever som känner att antagningen inte har gått rätt till ska vända sig till skolans rektor, säger Charlotte Rydén på Gymnasieantagningen, till SVT.