Tre nya gymnasieskolor att söka till

Snart står Anna Whitlocks gymnasium redo att ta emot sina första elever.
Snart står Anna Whitlocks gymnasium redo att ta emot sina första elever.
Antalet gymnasieelever i Stockholmsregionen fortsätter att öka, och till hösten öppnar tre nya gymnasieskolor. Sammanlagt kommer skolorna kunna ta emot närmare 2 800 elever.
Det största nya gymnasiet ligger på Kungsholmen med plats för 2 400 elever.

Mellan 2008 och 2015 minskade antalet gymnasieelever i Stockholmsregionen stadigt. 2016 vände det och sedan dess har elevantalet fortsatt att öka.

Enligt prognoserna kommer regionen år 2025 ha 20 000 fler gymnasielever än i dag. Redan till hösten blir dock Stockholmsregionen flera gymnasieskolor rikare.

Största på Kungsholmen

Den kommunala, Anna Whitlocks Gymnasium på Hantverkargatan på Kungsholmen, blir den största med kapacitet att ta emot 2 400 elever.

Dessutom startar de fristående Thoren Business school och Thoren Innovation School i Solna, som beräknar kunna ta emot mellan 60-100 elever vardera. 

Om det blir lättare att komma in på de nya skolorna än de redan etablerade, är dock svårt att säga. 

– Nya skolor öppnar och det blir fler platser, men samtidigt ökar ju också antalet elever. I dagsläget kan vi därför inte säga hur de nya skolorna påverkar elevernas möjligheter att komma in på sitt förstahandsval, säger Charlott Rydén, som är verksamhetschef på Gymnasieantagningen.

Utöver dessa tre kan fler nya gymnasieskolor dyka upp på marknaden inom kort.

Sista januari i år stängde Skolinspektionen möjligheten för huvudmän att ansöka om att nyetablera eller utöka befintliga skolor till höstterminen 2019. 

Intresset har varit stort. Ansökningar om nyetablering av gymnasieskola har ökat med 40 procent över hela landet, enligt den preliminära prognosen.

Av de fristående huvudmän som fått godkänt att starta är det dock i dagsläget svårt att säga vilka som faktiskt kommer slå upp portarna. 

Fakta

Såhär ska du tänka

Tre tips från Charlott Rydén inför gymnasievalet

  1. Välj det du allra helst vill komma in på, låt hjärtat styra
  2. Välj minst fem utbildningar så du är säker på att du kommer in någonstans, om du inte skulle få det du allra helst vill
  3. Var noga med att lägga dina val i rangordning