ANNONS

Så ska gymnasiet ta emot 1 000 elever säkert under pandemin

Ett batteri av åtgärder på Järfälla gymnasium till hösten.
Mariella Augustsson, rektor på Järfälla gymnasium, berättar om åtgärder de vidtagit inför skolstarten.
Utglesade skolbänkar, inga stora samlingar och kontrollerade elevflöden. 
Nästa vecka välkomnar Järfälla gymnasium sina tusen elever och har ett batteri av åtgärder för att minska smittspridning. 
– Att bli en del av våra ungdomars vardag igen känns jättehärligt, säger rektor Mariella Augustsson.
ANNONS

Många lärare och elever drog en lättnadens suck när regeringen beslutade att gymnasierna fick öppna igen till hösten. Efter en lång vår med distansundervisning är behovet av att träffas stort. 

Men coronapandemin pågår fortfarande och det gäller att hålla smittspridningen nere. 

– I våras genomförde vi allt som ett ordinarie läsår innebär mitt under en pandemi, det är mäktigt. Nu handlar det om att göra samma sak igen men när eleverna är här, säger Mariella Augustsson, rektor på Järfälla gymnasium. 

Inga upprop i aulan

I slutet av nästa vecka äntrar eleverna gymnasiet för introduktion och upprop. I vanliga fall brukar det innebära stora samlingar i aulan, men så blir det inte nu. Istället går man direkt till klassrummen. 

För förstaårseleverna kommer det dock fortfarande att bli rundvandringar och teambuilding. 

– Alla delar som tillhör en introduktion kommer att vara med. Men vi anpassar aktiviteterna för att undvika stora samlingar och så att det går att hålla avstånd. Det finns många sätt att ha roligt på, säger Mariella Augustsson. 

Får begära ut sin tallrik

Totalt går cirka 1 000 elever på skolan. Alla dem, minus de som har praktik till hösten, kommer vara utspridda i de olika byggnaderna. 

I klassrummen kommer eleverna att sitta en och en vid utglesade bänkar. Man har även sett över lunchtiderna och infört ett system där eleverna bara får ut sin tallrik den tid de faktiskt har lunch. 

– Vi styr våra lunchflöden och har koll på att vi nyttjar alla våra lokaler på ett pandemigenomtänkt sätt. Såklart trycker vi också på att hålla god handhygien och är tydliga med att man ska stanna hemma om man har symptom, säger Mariella Augustsson. 

ANNONS

Möter SL

SL har uttryckt en önskan om att skolorna ska hjälpa till att reda i antalet elever som reser under samma tid. Mariella Augustsson berättar att de därför gjort en utredning och tittat på elevflödena. 

– Vi har en schemaläggning som möter SL:s behov av spridda starter, och med det också spridda avslut. Dessutom är det inte så högt tryck på just de sträckor våra elever åker, säger hon. 

Dubbla känslor

Coronapandemin innebär en hel del extra planerande. Men Mariella Augustsson tycker helt klart att det är mödan värt. 

– Vi blir en stor del av våra ungdomars vardag igen, det känns jättehärligt. Jag går och småmyser över att få träffa personalen och eleverna igen, säger Mariella Augustsson.

Men hon poängterar att känslorna är dubbla. Förmodligen både för elever och personal. 

– Samtidigt som den här glädjen finns så finns också en stor omsorg över nära och kära. Det kan vara svårt att träffa fler människor igen med det i bakhuvudet. Den balansen har vi nog alla brottats med i sommar, säger Mariella Augustsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.