ANNONS

Gymnasiet kan få spara 15–17 tjänster

15-17 tjänster är på väg bort från kommunala gymnasiet Fredrika.

Detta står klart sedan skolan inte kunnat balansera upp sitt jätteunderskott, som nu är uppe i 13,4 miljoner kronor.
ANNONS

Det står nu klart att det blir kännbara nedskärningar på gymnasiet Fredrika, som inte lyckats stoppa sitt mångmiljonunderskott.

Mitt i har tidigare skrivit om ett kostsamt it-avtal som en tung utgiftspost, enligt gymnasienämnden själv. Men facket har även lyft den stora omorganisationen för två år sedan, där fler tjänster tillsattes i skolledningsroller, och lokalhyrorna – poster som kostat skolan mångmiljonbelopp.

Trots att skolan har gott om elever har elevpengen inte kunnat balansera upp ekonomin. Tidigare har Haninge kommun räddat egna blödande gymnasieenheter, men metoden är ifrågasatt i landet och nu får Fredrika nej.

– Jag kan inte ta beslutet att skriva av 3,7 miljoner när skolan inte visar de positiva månadsresultat som var kravet, säger gymnasienämndens ordförande Anders Nordlund (S).

Peteris Smitmanis, gymnasiechef i kommunen, pratar om en snabb process som måste till.

– Under många år har Fredrika Bremerskolan haft en budget i obalans. Det leder till dålig arbetsmiljö både för elever och lärare. Därför är det viktigt att så snabbt som möjligt uppnå balans mellan intäkter och kostnader. Vi månar om verksamheten och skolans goda rykte. Vi vill att det ska vara bra för både elever och lärare, säger han.

Mitt i erfar att 15-17 tjänster direkt måste bort från skolan.

Detta bekräftar ingen utåt för Mitt i, men Anders Wilhelmsson, kommunombud vid Lärarnas riksförbund i Haninge, tycker siffran låter rimlig.

– Tittar man på pengarna man behöver så handlar det tyvärr om den storleksordningen. En lärartjänst ligger till exempel på 500 000 kronor per år, säger han.

ANNONS

Peteris Smitmanis vill inte peka ut någon enskild utgiftspost som käpphäst.

– Det är de sammanlagda kostnaderna som har blivit större än intäkterna. En del kan skolan påverka, annat inte. Att klargöra vad som går att påverka är en del av planeringsarbetet nu, säger han.

Fakta

Bakgrunden

Gymnasieskolan Fredrika (även kallad Fredrika Bremerskolan) driver bland annat de teoretiska programmen inom kommunala Fredrika Bremer-gymnasierna, som också innefattar yrkesgymnasierna Riksäpplet.

Vid årsskiftet var skolans samlade underskott 9,6 miljoner kronor.

Gymnasienämnden beslutade i våras att skriva av 3,7 miljoner av underskottet om skolan skulle lyckas göra tre positiva månadsresultat i rad 2015. Nu står det klart att ingen avskrivning sker, i stället måste verksamheten skära i kostnaderna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.