ANNONS

Så ska gymnasiet klara 1 200 elever under pandemin

Blackebergs gymnasium
Den 18 och 19 augusti kommer eleverna tillbaka till Blackebergs gymnasium.
Förlängda öppettider i matsalen, fortsatt distansundervisning 1-2 dagar i veckan och elever som uppmanas att cykla eller gå till skolan istället för att åka kommunalt.
Så förbereder sig Blackebergs gymnasium för att ta emot 1 200 elever i nästa vecka.
ANNONS

När höstterminen nu drar igång är det slut på den obligatoriska distansundervisningen som satte sin prägel på vårterminen. På Blackebergs gymnasium börjar 1 200 elever skolan igen på tisdag och onsdag, 18-19 augusti, och förberedelserna pågår för fullt.

Anpassar eller avstår

Lärarna hade sin första arbetsdag i måndags och planerar den här veckan tillsammans för att det ska bli så tryggt som möjligt för både elever och personal, säger rektorn Catrine Hedlund.

– Vi ska gå tillbaka till klassrumsundervisning och att hålla avstånd i ett klassrum kommer inte att vara möjligt. Men vi anpassar alla andra aktiviteter som sker i större grupper genom att dela upp dem på flera tillfällen eller att helt avstå från dem.

Det innebär exempelvis att man sprider ut skoldagens början mellan 8 och 9 så att inte alla kommer till skolan samtidigt, förlänger öppettiderna i matsalen och uppmanar elever som har alternativ att inte åka kommunalt.

Viss fortsatt distansundervisning

Extra städning har beställts – även räcken, handtag strömbrytare torkas av – och eleverna uppmanas att tvätta och sprita händerna flera gånger om dagen, och definitivt inför besök i matsalen. Rasterna ska så långt möjligt tillbringas utomhus.

Stockholms stad gav i veckan besked om att gymnasierna har möjlighet till fortsatta distansstudier upp till 20 procent. Syftet är framförallt att minska belastningen på kollektivtrafiken och därmed minska risken för smittspridning.

På Blackebergs gymnasium har man därför beslutat att årskurserna 2 och 3 kommer att få följa undervisningen hemifrån 1-2 dagar per vecka enligt ett roterande schema fram till höstlovet.

– Vi är alla beredda på att ställa om och ändra utifrån nya direktiv. Tillsammans med elever och personal kommer vi att kontinuerligt stämma av vad som fungerar för oss, säger Catrine Hedlund.

ANNONS

Följer utvecklingen

Stockholms stad följer utvecklingen kontinuerligt och ett förnyat beslut baserat på coronapandemins utveckling och eventuellt nya riktlinjer tas den 27 augusti, säger skolborgarrådet  Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Kommer distansundervisning att finnas kvar som ett alternativ i framtidens skola?

– Vår IT-mognad har gått från noll till hundra. Det vi har lärt oss kommer vi förstås att ta tillvara. Av våren har vi lärt oss att det är möjligt. Elever som inte kunnat var i skolmiljö av olika skäl har kunnat vara närvarande och många gånger presterat bättre på distans. Det har varit ett behov som vi inte kunnat möta tidigare. Det är en lärdom att ta tillvara, särskilt med vårt fokus på psykisk ohälsa.

Riktlinjen att 20 procent av eleverna ska studera på distans gäller Stockholms stads 28 kommunala gymnasieskolor.

– Men jag hoppas att det här sprider sig till kranskommunerna och friskolorna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.