Elever på Grillska gymnasiet gjorde egen kortfilm om demokrati

Tilia Alemayehu (Gul tröja)Sowda Ahmed (Lila sjal)Sayed Sadat (Randig tröja)Ali Rahimi (Läderjacka)Nyanlända ungdomar visar filmer de arbetat med i projekt under Stockholms filmfestivals projekt "Film Utan Gränser". TEMA: DEMOCRACY IN DANGER som i
Ali Rahimi, Tilia Alemayehu, Sayed Sadat och Sowda Ahmed.
Sowda Ahmad från Grillska gymnasiet.
Sowda Ahmad från Grillska gymnasiet.
Sowda Ahmad från Grillska gymnasiet.
Sowda Ahmad från Grillska gymnasiet.
Sayed, Sawa, Ali och Tilia har gjort egna kortfilmer tillsammans. De går på Grillska gymnasiet och har varit med i projektet "Film utan gränser" som vill förena skolungdomar världen över genom filmskapande.
I veckan visades filmerna på biografen Grand i innerstan.

Det var spänning i luften när elever från Grillska gymnasiet på Liljeholmen fick se sina egna kortfilmer på en riktig biograf för första gången på tisdagen. På plats var förutom deras lärare även Git Scheynius som är en av cheferna för Stockholms filmfestival.

Filmandet har pågått under våren och är en del i det årliga projektet ”Film utan gränser”, som i år har temat ”demokrati i fara”.

Projektet samordnas av Stockholm filmfestival, som även håller i Stockholm filmfestival junior, som pågår just.

Sayed Sadat, 20, är en av eleverna som var med och gjorde filmen:

– Det var svårt att komma ihåg vad jag skulle säga när vi spelade in. Vi fick göra om det många gånger och det var jobbigt men också väldigt kul.

Sowda Ahmed, 16, tyckte att det var svårt att prata framför kameran.

– I början gick det inte men det gick bättre till slut. Jag vill fortsätta med att göra film men bakom kameran i stället för framför, säger hon.

Ali Rahimi, 20, höll med Sowda om att det kändes ovant.

– Vi fick spela in samma sekvens flera gånger, det var lite ”jobbigt”, säger han och förklarar att ingen av dem har gjort film tidigare.

– Jag läste lite om film i skolan i mitt hemland, säger Tilia Alemayehu, 17.

Filmerna som eleverna gjort heter ”Sektion 19”, ”Mörkt hjärta”, ”Danyal” och ”Om SD vinner valet”.

En del av arbetet med Film utan gränser handlar om att nå ut till skolor i andra länder som kan delta med sina klasser. Eleverna från Liljeholmen är från Afghanistan, Syrien och Etiopien.

– Vår film om Sverigedemokraterna handlar om vad vi var rädda för skulle hända med invandrare om SD skulle vinna valet, säger Sayed Sadat.

Sektion 19 är en film som samtliga grupper i projektet var med och producerade. Filmen är en dystopisk tolkning av Sverige där invandrare utsätts för inhumana förhörsprocesser. Sowda Ahmad menar att filmerna är påhittade men är grundade i egna funderingar.

– Vi har funderat på olika saker när vi gjorde filmerna. Det är våra tankar, säger hon.

Vad har varit mest betydelsefullt med filmprojektet?

– Att vi jobbade tillsammans och var ett ”team”. Att vi hade roligt, säger Tilia Alemayehu.

– Jag känner att det gav mig en kraft att våga vara modig framför kameran. Det känns bra att våga göra något som är svårt, säger Sayed Sadat.