Annika Styhr på Skytteholmsskolan nominerad till lärarpris

Annika Styhr kan vinna lärarpriset Guldäpplet
Solnabon Annika Styhr kan vinna lärarpriset Guldäpplet.
Annika Styhr kan vinna lärarpriset Guldäpplet
Solnabon Annika Styhr.
Solnabon Annika Styhr, lärare på Skytteholmsskolan i Solna, är nominerad till lärarpriset Guldäpplet. Hon nomineras bland annat för hennes arbete med digital teknik i lärandet.
– Jag är väldigt smickrad, det känns nästan lite overkligt, säger hon till Mitt i.

Totalt 80 lärare och lärararlag och 31 förskolelärare från hela landet har nominerats till Guldäpplet i år.

En av kandidaterna är Annika Styhr, 32, från Skytteholmsskolan i Solna. Hon är lärare i matematik, NO, teknik och svenska på skolan.

Hon nomineras bland annat för att hon i sin undervisning ger elever kunskap att använda digital teknik som ett stöd för att eleverna ska uppnå målen.

Skytteholmsskolan

Skytteholmsskolan. Foto: Kristina G Eriksson

”Ger nya möjligheter”

Annika Styhr förklarar att hon ser många fördelar med att använda IT och dator i sin undervisning, bland annat eftersom variationen är så stor.

– Det ger nya möjligheter och anpassningsbarheten i den digitala världen tillgodoser flera olika sinnen, vilket är bra i undervisningen eftersom alla elever behöver olika saker.

Under Annika Styhrs snart sju år som lärare har det alltid varit en självklarhet att ta med IT och dator i sin undervisning, berättar hon.

– Tekniken förändras hela tiden och vi måste hänga med.

Har startat Snapchatgrupp

Förutom själva undervisningen i sig har Annika Styhr dessutom startat en blogg – och klassgrupper på Snapchat.

Hon förklarar att hon via den sociala plattformen kan möta eleverna där de brukar vara. På så vis kan hon hålla koll på hur eleverna pratar med varandra och dessutom få en naturlig kontakt med dem.

– Det fungerar bra och de respekterar att jag har ett privatliv. Ibland påminner jag lite om läxor också, sägerAnnika Styhr.

Lärarpriset Guldäpplet

Foto: Pressbild

”Trodde det var ett skämt”

Annika Styhr fick reda på att hon var nominerad till Guldäpplet i början av förra veckan.

Men när nomineringen kom på mejl kickade genast källkritiken in:

– Jag trodde det var ett skämt, men sen fick jag bekräftat att det var seriöst och då blev jag jättesmickrad, säger hon.

Bland de nominerade lärarna utser juryn tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg 27 september, där även prisutdelning sker i år.

Fakta

Om lärarstipendiet Guldäpplet

  • Guldäpplet har delats ut årligen sedan 2002 till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT.
  • Priset delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne i samarbete med Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens medieråd, Gleerups Utbildning, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt Föreningen DIU och Stiftelsen DIU.
  • I juryn finns företrädare för samtliga partners, de två senaste årens Guldäpplepristagare samt professor Åke Grönlund från Örebro universitet.
  • Priset består, förutom av ett stipendium på 25 000 kr, av ett glasäpple med inläggning i äkta guld, blåst vid Bergdala Studioglas i Småland.