Gymnasium byter ägare i sommar

JB-koncernen avvecklar sin skolverksamhet. Gymnasiet i Liljeholmen övertas troligen av Stiftelsen Stadsmissionens skola.

JB Education bekräftade i torsdags att man slutar med sin verksamhet i grund- och gymnasieskolan. Orsaken är de senaste årens minskade elev­underlag.

Tanken är att skolorna lämnas över till andra huvudmän under sommaren. Det finns lösningar för samtliga fyra grundskolor och 19 av 23 gymnasieskolor, skriver JB i ett pressmeddelande.

JB Gymnasiet Stockholm, i Liljeholmen, övergår sannolikt till Stiftelsen Stadsmissionens skola som också tar över gymnasiet i Sundbyberg.

– Övertagandet är ännu inte helt klart. Men vi har visat ett intresse för de här skolorna och ska hantera ärendet på styrelsemötet. Vi är intresserade av att utveckla vår skolverksamhet med en idéburen, icke vinstdrivande skola där pengarna går tillbaka in i verksamheten, säger Yvonne Borg, kommunikationschef på Stockholms stadsmission.

Hur påverkas Liljeholmseleverna om ni tar över?

– Tanken är att bedriva den i befintlig form. Vi ska inte göra några stora förändringar.

Skolinspektionen måste dock bevilja de nya ägarna tillstånd.

– Vi granskar bland annat ekonomisk stabilitet, elevunderlag och andra förutsättningar för att kunna bedriva en långsiktig verksamhet, så att eleverna inte riskerar att få byta skola under studietiden, säger Carina Larsson, pressekreterare vid Skolinspektionen, till TT.

JB Gymnasiet Stockholm i Liljeholmen tas sannolikt över av Stiftelsen Stadsmissionens skola.