ANNONS

Gymnasium växer rejält – och blir modernare

Vi träffade bussförare med otrygga villkor.
Gymnasiet utbildar bland annat bussförare.
Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium i Kungens kurva byggs nu ut.
Skolan ska bli dubbelt så stor, och få toppmoderna verkstäder för el- och hybridfordon.
ANNONS

I dag går 220 elever i gymnasiet, som ligger i Lindvreten och har ett annex i Skärholmen centrum. De utbildar sig bland annat till fordonsreparatörer, mekaniker och yrkesförare av bussar, lastbilar med släp och truckar.

Nu har skolan börjat byggas ut, för att rymma 430 elever. Framför allt byggs toppmoderna verkstäder, i en tre våningar hög byggnad. Där ska eleverna utbilda sig till mekaniker, kunniga på el- och hybriddrivna lastbilar, bussar och bilar.

– Vi bygger en framtidshall, som vi ska kunna anpassa efter den nya tidens behov. Teknikuvecklingen går otroligt fort så det är helt nödvändigt, säger rektorn Lars Dowert.

Dessutom får skolan en ny övningsyta för tunga fordon, på cirka 7 000 kvadratmeter. Den ska ligga utomhus, bakom de nya lokalerna.

– Det är också en jätteviktig del. I stället för att vara ute i trafiken kan eleverna öva här, köra bussar och lastbil med släp, säger Lars Dowert.

Utbyggnaden ska vara klar till vårterminen 2019. Den görs inte minst för att efterfrågan på yrkesförare ökat, under de drygt 12 år Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium funnits.

Gott om akademiker ger brist på bussförare

Skolan öppnade hösten 2005. Då låg den i Skärholmen, men hösten 2007 öppnades enheten i Lindvreten, i Kungens kurva. Sedan dess finns nästan all verksamhet här. Bara ett litet annex finns kvar i Skärholmen, men det ska stängas när utbyggnaden är klar.

ANNONS

– Vi kommer att lämna Skärholmen successivt under året, säger Lars Dowert.

Där annexet i Skärholmen nu ligger ska Stockholmshem bygga sitt nya huvudkontor, som Mitt i tidigare har berättat. Det blir en 18 våningar hög byggnad, där 200 personer ska arbeta. Det bygget startar 2019.