ANNONS

Väsby nya gymnasium skickar hem elever

Uttryckning till skolan i onsdags.
Uttryckning till skolan i onsdags.
I veckan har större grupperingar av elever och utomstående hamnat i anslutning till bråk på Väsby nya gymnasium. På fredagen stängdes skolan och eleverna skickades hem tidigar.
ANNONS

På förmiddagen fick polisen information om att två rivaliserande gäng skulle göra upp i anslutning till Väsby nya gymnasium. När de kontaktade skolan fattade ledningen beslutet att skicka hem eleverna innan lunch.

– Vi har låtit elever gå hem tidigare idag helt enkelt, säger Astrid Täfvander.

Idag håller Messingen helt stängt med undantag för luciatåget i scenrummet ikväll. Skolan ska enligt plan vara öppen på måndag igen.

Händelsen ska vara kopplad till tidigare oroligheter under veckan. Större grupperingar ska ha samlats runt skolan område och gjort upp fysiskt.

Enligt kommunpolis Malin Sundström har inte polisen rekommenderat stängningen, och hade förmodligen inte heller gjort det om de tillfrågats. Polisen skickade tidigare under dagen några extra resurser till skolan, men fick då reda på att ingen hjälp behövdes eftersom eleverna skickats hem.

– Ur ett polisiärt perspektiv ska det ganska mycket till innan vi säger att man ska stänga en skola. Om de tar det beslutet har jag fullt respekt för det, och jag är övertygad om att det är ett bra beslut, säger Malin Sundström.

ANNONS

Polisen inte rådfrågade om avstängning

Malin Sundström säger också att ledningen på skolan skött hela situationen på ett bra sätt, och varit noga med att alltid ha vuxna, fältare och väktare på plats.

– Det är fullt med vuxna där, och det är nog den viktiga grejen, att ha en hög vuxennärvaro så vi inte låter konflikter mellan ungdomar bara pågå. Så det har kommunen skött på ett jättebra sätt. Vi har kommit dit när det hänt något, men de har gjort det de kunnat och tagit tag i konflikten i skolledningen. Det är vad det är, säger Malin Sundström.

Det senaste bråket på skolan ska ha skett under tisdagen. Enligt uppgifter till Expressen ska skolans personal ha nåtts av ryktet att rivaliserande gäng ska ha planerat en uppgörelse i anslutning till skolan under fredagen.

Enligt en elev som vill vara anonym gick det rykten om att grupperingar skulle ha en uppgörelse även bland eleverna. Men när de nåddes om beslutet att skolan skulle stängas klockan halv elva fick de först ingen information om varför.

– Men sen sa de att det handlade om säkerhetsrisken, att de var rädda för att någon skulle skadas i ett bråk.

”Känns inte som en skola längre”

Konflikten började i veckan mellan två elever. Andra elever ska ha velat försvara dem två och det eskalerade i ett slagsmål utanför skolan.

I tisdags ska runt 25 elever har slagits med varandra.

– De låg på golvet och sparkade på varandra, säger eleven.

Enligt eleven ska flera elever ha fått skador som skärsår, spruckna läppar och en skada på ett öra. När ryktet gick om att en ny uppgörelse var på gång ska flera hundra elever ha samlats utanför i onsdags när polisen kom till platsen innan ett bråk hade uppstått.

– Det känns konstigt att det har varit väktare och poliser på plats nästan varje dag, det känns inte som en skola längre. Personalen har en bild av vilka som har bråkat, varför stänger de inte av de?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.