Gymnasium står utan skolkök

Terminsstarten är här och det innebär premiär för eleverna som flyttat från Gångsätra till Hersby gymnasium – sedan de båda skolorna slagits ihop. Men ännu är ombyggnaden av skolan inte helt klar.

– Det som inte blir färdigt är köket. Det betyder att under större delen av höstterminen kommer maten att tillagas i Källängens skolas kök och transporteras över. Matsalen är inte klar, men kommer att kunna tas i bruk vid terminsstarten, säger Per-Åke Henriksson, chef för utbildningsförvaltningen.

Det är mycket som händer samtidigt på Hersby gymnasium. Sammanslagningen med Gångsätra gymnasium, ombyggnaden av campus och som kronan på verket firas skolans 100-års jubileum den 6 september.

– Vi räknar med att Campus Hersby och de nya idrottsplatserna blir klara lagom till firandet, säger Per-Åke Henriksson.

Flera föräldrar till elever på skolan har tidigare uttryckt oro för ifall deras barn kommer att få arbetsro under byggarbetet. Men Per-Åke Henriksson tror inte att det ska vara något problem.

– Nej, min uppfattning är att det inte är några störande moment. Inga byggen ska pågå inne i husen, och köket är en separat byggnad, säger han.

Före sommaren saknade 37 ­niondeklassare på Lidingö gymnasieplats. Enligt gymnasiechefen Tommy Sandebring beror det främst på att flera saknar behörighet till gymnasiet.

– Söker man till exempel den samhällsvetenskapliga linjen behöver man ha godkänt i ett antal ämnen. I andra fall beror det på att de har angett för få ansökningsalternativ och inte kom in på det som de hade valt, säger han.

I förra veckan hade antalet utan gymnasieplats sjunkit till 19.

Men Tommy Sandebring tror att siffran kommer att gå ner ytterligare under den första skolveckan, då flera reservantagningar görs.

– De som inte kommer in någonstans hamnar förmodligen på ett introduktionsprogram för att få behörighet till gymnasiet, säger han.

Under tiden som köksbyggnaden I Hersby byggs klar hämtas mat från Källängens skola.

Fakta

Gymnasiet fyller 100 år

Hersby gymnasiums 100-årsjubileum och sammanslagningen med Gångsätra gymnasium firas med bland annat öppet hus för allmänheten fredagen den 6 september klockan 13.30–15.30.

Lidingö stad satsar på fyra nya idrottsplatser på campusområdet: en konstgräsplan, en basketplan samt två volleybollplaner, varav en blir en beachvolleyplan som beräknas vara klar till jubileet.