ANNONS

Gymnastiksalar står tomma, trots hallbrist

Barn- och ungdomsidrotten behöver fler hallar.
Barn- och ungdomsidrotten behöver fler hallar.
Bristen på hallar är stor för barn- och ungdomsidrotten i Stockholm. Ändå står många av skolornas gymnastiksalar tomma under kvällar och helger.
Problemet finns även i Skärholmen, visar en färsk rapport.
ANNONS

Skolornas gymnastiksalar är viktiga för idrottsföreningarna, inte minst för att bristen på idrottshallar i Stockholm är skriande. I Skärholmens stadsdel tillhandahåller  flera skolor sina gympasalar under kvällar och helger – Slättgårdsskolan, Västerholms friskola och Sätraskolan (som har två gymnastiksalar).

Ekholmsskolan/Lillholmsskolan, Söderholmsskolan och Alla Nationers fria skola (som är en friskola, men ändå finns med på listan) håller däremot sina gymnastiksalar stängda för föreningar, visar idrottsförvaltningens färska lägesrapport över tillgängligheten i stadens alla gymnastiksalar (Bredängsskolan är speciell eftersom man inte har en egen gymnastiksal utan har idrottslektioner i Bredängshallen).

– Nu ska vi gå vidare och undersöka varför vissa skolor inte går att boka. Sedan kan vi göra något åt det, säger Mikael Wahlsten, enhetschef på idrottsförvaltningen och den som arbetat med rapporten.

Han framhåller att situationen i Skärholmens stadsdel är bättre än i många andra stadsdelar, men är ändå mån om att fler gymnastiksalar ska bli bokningsbara. Arbetet börjar nu, i Skärholmen och i resten av staden.

– Det är tre parter som måste lösa det här tillsammans: fastighetsägaren,utbildningsförvaltningen/skolan och vi på idrottsförvaltningen. Det blir ett grannlaga arbete, säger Mikael Wahlsten och tillägger:

– Arbetet gäller främst de kommunala skolorna men friskolor kan också ha sina gymnastiksalar öppna för föreningar och en del av dem har det.

En viktig fråga är om möjligheten att installera kodlås med nyckelkort som bara gäller de tider föreningen har bokat in sig. Det systemet gör att man slipper ha en vaktmästare på plats för att öppna för föreningarna.

– Från och med nu försöker vi vara med vid renoveringar och nybyggen så att gymnastiksalen finns i en avgränsad del, där man kan gå in utan att få tillgång till resten av skolan. I äldre skolor finns gympasalen ibland på någon övervåning och då fungerar inte systemet med kortnyckel, säger Mikael Wahlsten.

Redan i början av 2015 gjorde staden ett försök att öppna så många som möjligt av stadens drygt 170 gymnastiksalar för idrottsföreningarna. Men många salar står alltså fortfarande tomma samtidigt som antalet barn mellan 7 och 20 år ökar.

ANNONS

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.