Här vinner gympamajjen från Bro landskampen i grävmaskinskörning

Idrottsläraren Susanne Wahlgren hade aldrig kört grävmaskin förut. Men eleverna på maskinförarutbildningen på Upplands-Brogymnasiet lärde upp henne - och på onsdagen vann hon tävlingen i precisionskörning där skolledare från hela Sverige deltog.
– När hon gör något så gör hon det fullt ut, säger eleven Simon Heder.

Tävlingen var en del av invigningen av ett nytt utbildningscenter för maskinförare i Bålsta. De moderna lokalerna och maskinerna kommer nu användas av elever som utbildar sig till maskinförare på Upplands-Brogymnasiets Bygg och anläggningsprogram.

– Ja!! Jag tog det, utbrast Susanne Wahlgren, idrottslärare som tävlade för Upplands-Brogymnasiets räkning. Hon visade sig vara bäst på precisionskörningen med grävmaskin bland totalt sex tävlande från maskinförarutbildningar i hela landet.

Prset var ett stipendium på 20 000 kronor som hon och eleverna nu ska hitta på något roligt att göra för.

Rektorer och en idrottslärare Susanne tävlar i precisionskörning av grävmaskin. Susanne tränat i fem timmar tog hem segern och 20 000 kronor till Upplands-Brogymnasiet.

Susanne tränade i fem timmar och tog hem segern och 20 000 kronor till Upplands-Brogymnasiet. Här med coacherna Jesper Widman och Simon Heder.

Simon Heder från Bro är en av eleverna som coachat Susanne. Totalt behövdes fem timmar.

– Hon är en vinnarskalle. När hon gör något så gör hon det fullt ut, säger han.

Utmaningen bestod i att flytta en hink med vatten utan att spilla ut för mycket, och utan att riva ner golfbollarna som hade placerats ut i gaffelns färdväg.

– Hon gjorde en bra grej som ingen annan gjorde och det var att dra ner varvtalet. Då blir det inte så ryckigt, säger Jesper Widman.

Invigdes av Ebba Busch Thor

Visserligen var alla rektorer som deltog nybörjare, men hur hamnade en gympamajje i det här, undrar Mitt i?

– Vår rektor tackade nej men då listade eleverna ut att de skulle fråga mig. Jag sa ja direkt. Men tror de att jag kan så kan jag, tänkte jag, säger hon.

Rektorer och en idrottslärare Susanne tävlar i precisionskörning av grävmaskin. Susanne tränat i fem timmar tog hem segern och 20 000 kronor till Upplands-Brogymnasiet.

Troligtvis blir det nu en studieresa för eleverna på maskinförarutbildningen som coachat Susanne.

– Jag sa ju att du skulle vinna! Men du får inte skola om dig till maskinförare förrän vi gått ut, säger Jesper Widman.

Ebba Busch Thor invigde

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor var på plats för att klippa bandet.

Ebba Busch Thor med Magnus Persson, förbundsordförande på Maskinentreprenörerna, ME.

Ebba Busch Thor med Magnus Persson, förbundsordförande på Maskinentreprenörerna, ME. Fotograf: Ryno Quantz

Maskinförarutbildningen på Upplands-Brogymnasiet och de andra skolorna som deltog under invigningen drivs av branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME. Det nya utbildningscentret i Bålsta har kostat ME 40 miljoner kronor.

– Vi vill visa att det här är ett modernt yrke, säger ME:s vd Hampe Mobärg.

Hon oroas över att de yrkesförberedande utbildningarna på gymnasiet tappar sökande samtidigt som det saknas maskinförare i landet.

– Det behövs en nationell, regional och kommunal kraftsamling och ett nytt fokus för att lyfta de praktiska utbildningarna, både status- och resursmässig, säger han.