Sista gympan med gänget i Sköndal – om ingen ny ledare tar vid

Ingemar Eriksson och Georg Holm (i röd tröja) tar i under styrkeövningarna. Sköndals gymmixförening i Sandåkraskolan i Sköndal. Våren 2019 kan bli sista terminen.
Ingemar Eriksson och Georg Holm (i röd tröja) tar i under styrkeövningarna.
Kärngänget i Sköndals Gymmix Förening har motionerat ihop ända sedan 1970-talet.
Vårens träningspass kan bli det sista – om ingen ny ledare vill ta över.

Klockan sju startar musiken. En poppig version av Anita Lindbloms ”Sånt är livet” fyller Sandåkraskolans gymnastiksal. Runt tjugo män och kvinnor värmer upp, omgivna av ribbstolar, basketkorgar och romerska ringar.

De yngsta är i tonåren, de äldsta en bra bit över 80 år. Flera av dem har motionerat här i decennier.

– Jag har gympat här i 35 år. Det har runnit mycket svett från mig i den här salen, konstaterar Ingemar Eriksson, 75 år.

Hittar ingen ledare

Han och hustrun Eva Westin flyttade till Sköndal i slutet på 1970-talet. De första åren gick hon ensam till gympan. Han var skeptisk men hakade på efter några år –  och blev biten.

– Det har verkligen blivit en vana. Vi vill gå hit och tycker det är kul. När det inte är någon gympa saknar vi det, säger Ingemar Eriksson.

Men vårens gympapass kan bli de sista. De två ledarna, Elisabeth Nyman och Kerstin Södergren, ska sluta. Hittills har de inte hittat någon ersättare.

"Armar upp!". Kerstin Södergren, en av ledarna i Sköndals gymmixförening i Sandåkraskolan i Sköndal. Vårterminen 2019 kan bli den sista.

Kerstin Södergren var ledare i Saga Motion 1986–1996 och gjorde ”comeback” för fem år sedan. ”Jag gillar att skapa bra och roliga gympaprogram”, säger hon.  I bakgrunden: Ingemar Eriksson, Christina Blomqvist och Eva Westin. Foto: Pekka Pääkkö

Det innebär att en lång tradition kan ta slut. Den inleddes när Saga Motion startade pass i Sköndals skolor i mitten på 1970-talet, först separata pass för män och kvinnor, sedan gemensamma. Numera står Sköndals Gymmix Förening för verksamheten, på måndags- och onsdagskvällar.

– Här kan man få bra träning och känna rörelseglädje, utan att ha press på sig att prestera. Jag tror det är därför många fortsätter att komma hit år efter år. Vi har roligt tillsammans och det finns en social samvaro, säger Elisabeth Nyman under en pratstund innan passet börjar.

”Ett utdöende släkte”

Elisabeth Nyman ska bli pensionär och flytta från Sköndal och slutar därför leda passen, efter 20 år. Då väljer också Kerstin Södergren, som har varit ledare i sammanlagt 15 år, att kliva av.

– Det har varit väldigt roligt att vara ledare, men Bettan och jag är parhästar så det känns naturligt att sluta när hon gör det. Vi har letat runt efter ersättare men inte lyckats. Vi vet att många små föreningar har svårt att hitta ledare, så kanske är det ett utdöende släkte, säger hon.

Rolf Hilding, 84, åker ända från Täby för att motionera i Sandåkraskolan. I bakgrunden syns Bettan Nyman, en av ledarna. Vårterminen 2019 kan bli den sista för Sköndals gymmixförening

Rolf Hilding åker ända från Täby för att vara med på gympan i Sandåkraskolan. I bakgrunden: Elisabeth Nyman, som är en av ledarna.  Foto: Pekka Pääkkö

Den här kvällen är det Kerstin Södergren som leder passet. Som vanligt gör hon rörelser som alla kan anpassa efter sin egen förmåga. Det går att trycka på lite extra eller ta det lugnare.

Jättebra, tycker 84-årige Rolf Hilding som gör Travolta-rörelser till tonerna av ”Disco Inferno”.

– Jag började gympa här 1975 och har hållit på sedan dess. 2008 flyttade jag till Täby men jag åker hit ändå. Varför? För att Jojje och jag måste hålla rätt på varandra förstås, säger han med en vänskaplig nick åt jämnårige Georg Holm, kompis sedan skoltiden på Katarina Real.

Nu håller både det äldre och yngre gardet tummarna för att någon ska vilja ta över passen i Sandåkraskolan. Tillsammans är de beviset för att det går hur bra som helst att motionera ihop, över generationsgränserna.

Kerstin Södergren, en av ledarna i Sköndals gymmixförening i Sandåkraskolan i Sköndal. Vårterminen 2019 kan bli den sista.

Vårterminen 2019 kan bli den sista för Sköndals Gymmix Förening, om ingen vill ta över passen. Finns någon som vill vara ledare, undrar Kerstin Södergren.  Foto: Pekka Pääkkö

Fakta

Träning för både vuxna och barn

Sköndals Gymmix Förening har träningspass i Sandåkraskolans gymnastiksal, måndag och onsdag klockan 20–21.

Dessutom har man Bamsegympa för barn (3–5 år) på lördagar klockan 9–10 och klockan 10-11.

Barnpassen fortsätter i höst, men vårens träningspass för vuxna blir de sista om ingen ny tränare tar vid.

Den som är intresserad kan mejla till bettan.nyman@telia.com

Så här beskrivs föreningen på webbsidan: ”Vi är en liten lokal förening och vår grundidé är att vår träning ska vara enkel och okomplicerad, vi ska ha roligt tillsammans och träningen ska passa så många som möjligt. Du bestämmer själv hur mycket du vill ta i och vad du förmår göra.”

 

Källa: Sköndals Gymmix Förening