ANNONS

De gympar i TV-huset – 55 år efter ”Träna med TV”

Träna med TV; Birgitta Tunell; Stellan Norrlander (ordföranden)
Birgitta Tunelli och Stellan Norrlander vid TV-huset där tränar varje torsdag, sedan 1963.
Träna på tv skiva
Träna med TV fanns också som vinylskiva med instruktionsbilder till.
Hösten 1963 ville Sveriges Television få ordning på de ”lite rundnätta” svenskarna och startade Träna med TV.
Sändningarna lades ner men träningen på Gärdet fortsatte – och 55 år senare håller Birgitta Tunelli och Stellan Norrlander fortfarande igång.
– Det var liksom självklart att fortsätta.
ANNONS

Känner ni till den japanske soldaten Hiroo Onoda som vägrade ge upp andra världskriget? Han fortsatte att strida på den filippinska djungelön Lubang ända till 1975, 30 år efter att Japan förlorat kriget mot amerikanerna.

Lika enträgna, om än inte lika fanatiska och krigiska, är Stellan Norrlander och Birgitta Tunelli. De var med i rutan då ”Träna med TV” sändes ett par säsonger i början av 1960-talet, och de gympar fortfarande en gång i veckan – över 50 år efter att ljuset från TV-kamerorna slocknat.

Träna med tv

Några motionärer har gymnastik i TV-programmet Träna med TV. Längst fram sitter programledarna Gun Hägglund och Bengt Bedrup. Foto: Ulf Stråhle / SVT Bild

”Liksom självklart att fortsätta”

– Jag tycker att det är viktigt att hålla igång och jag känner att det är en stor fördel att göra det här regelbundet, säger 91-årige Stellan Norrlander.

– Jag tror också att det gör nytta, och jag fastnade för att Folke pratade om kontinuitet. Det var liksom självklart att fortsätta, säger Birgitta Tunelli, 89.

Deltagarnas kondition testades

Folke hette Mossfeldt i efternamn och var den som höll i själva träningen, med Bengt Bedrup och Gun Hägglund som programledare, i Träna med TV.

SVT gjorde satsningen i samarbete med Gymnastiska centralinstitutet och klinisk- fysiologiska avdelningen på Karolinska sjukhuset där Folke Mossfeldt och hans medarbetare gjorde noggranna konditions- och hälsotester på de omkring 30 deltagarna innan Träna med TV drog igång.

– Jag hade varit radioombud i Kiruna i några år och åkt mycket skidor och jag minns att Folke tyckte att jag var bra tränad för min ålder, säger Birgitta Tunelli.

ANNONS

Rekryterade först från SR och SVT

Stellan Norrlander var arkivchef på SVT medan Birgitta Tunelli jobbade för Sveriges Radio när deltagarna till programserien rekryterades.

– Först var det bara folk från radio och tv, men sedan ville de ha med folk från lite olika yrkesgrupper, minns Stellan.

Blev igenkänd på stan

I premiärprogrammet som sändes hösten 1963 berättar Folke Mossfeldt att det i gruppen finns ”kontorister, elektriker, husmödrar, bilmekaniker, en rektor ser jag där, en redaktör, och så vidare”.

Hur var det att plötsligt synas i TV-rutan?

– Man blev ju ingen kändis precis, men TV hade en väldigt genomslagskraft, det märktes, säger Stellan som minns att han blev igenkänd på en mack i Norrköping då han bara hade synts en eller två gånger i rutan.

– Ja och det ringde folk hemifrån Ludvika där jag växte upp. De undrade vad sjutton jag gjorde där, i TV! säger Birgitta.

Blev en träningsklubb 1967

Träna med TV sändes bara ett par säsonger, men själva träningen fortsatte även sedan TV-kamerorna slutat filma. 1967 startades klubben Träna med TV som en av många föreningar inom Sveriges Radio och SVT.

Sedan dess har det bara fortsatt. Några medlemmar har slutat och ersatts av nya, oftast rekryterade från pensionärsföreningen på SVT och SR. Men Stellan och Birgitta har alltså kört på oavbrutet sedan starten för över 55 år sedan.

”Vi sträcker och böjer och står i”

Numera leds träningen av ”Maggan” Cruseman och varje torsdag eftermiddag ses cirka 15 deltagare och gympar i ”Kontorshuset” intill TV-huset.

– Det är ett program på 35 minuter, inte så mycket kondition längre utan mer att vi sträcker och böjer olika kroppsdelar och står i, säger Stellan.

Träna med TV; Pekka Lindblom v. Birgitta Tunell Christina Hagman; Stellan Norrlander (ordföranden; th.

De två originalmedlemmarna Birgitta Tunelli (i rött) och Stellan Norrlander (redan ombytt i orange t-shirt) tillsammans med de två ”färskingarna” Pekka Lindblom (t.v.) som kom med i ”Träna med TV”-gänget för drygt 40 år sedan och Christina Hagman (trea fr.v.) som har varit med sedan hon blev pensionär för 20 år sedan.

SVT har satt stopp för nya medlemmar

Medelåldern är drygt 80 år, berättar han, och någon föryngring är inte aktuell.

– Nej, SVT har sagt stopp nu. Inga nya får gå med. De vill inte ha några externa här i huset. Det är tråkigt, många av oss har ju jobbat i företaget i 30–40 år. Men jag kan förstå det för TV-huset är ju ett skyddsobjekt. Så av naturliga skäl dör den här gruppen ut så småningom, konstaterar Stellan.

Fakta

Träningsprogram fanns redan på 1930-talet

På 1930- och 1940-talen hade officeren och idrottsmannen Bertil Uggla morgongymnastik i radio. ”Ja, mina vänner, sitt nu inte bara där och uggla utan upp till kamp för en frisk och spänstig lekamen!” utropade han.

”Träna med TV” sändes i SVT med start 1963. Bengt Bedrup förklarade att man ville ”slå ett slag för fysisk hälsoträning av olika slag” i en tid då folk hade allt mer stillasittande jobb, körde allt mer bil, och såg allt mer på tv.

På 1970-talet slog joggingvågen igenom och SVT startade ”Träna med TVåan”.

Tidigt 1980-tal kom ”Träna med TV” tillbaka, nu från Norrköping och med lugna övningar, kostråd och tips.

1983 rullade workout-vågen in och gymnastikläraren Susan Lanefelt ledde programmet ”Gymping”, med ”kniiiiiiip” som ledord.

1988 var Bengt Bedrup tillbaka med ”Gumping”, ett träningsprogram för äldre.

2015 sändes ”Träna med Kalle” där kalle Zackari Wahlström peppar sex olika färgstarka personer att börja träna och våga utmana sig själva och sina gränser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.