Gynmottagning flyttar från Kista

Bristen på gynekologer tvingade Capios gynmottagning i Kista att stänga. Nu hänvisas de i stället till Globen.

I somras stängde Capio Gynekologimottagning i Kista. Orsaken var den generella bristen på gynekologer i landet, vilket resulterat i att man inte kunnat säkra läkarbemanningen i Kista.

Vårdvalet har gjort det möjligt för vem som helst att besöka mottagningen i Kista, men i praktiken har patienterna nästan bara kommit från närområdet. Nu hänvisar man patienterna till Globen i söderort, vilket innebär en lång resa.

Men det är inte säkert att man kommer att kunna få den vård man behöver där efter 1 juni 2016. Capio har nämligen sagt upp avtalet med landstinget för hela vårdvalet i gynekologi som då löper ut. Detta efter att landstinget i våras beslutade om att sänka ersättningen för privata vårdgivare. Sänkningen gäller bland annat gynekologiska ingrepp, och blev stor för medicinska aborter där ersättningen går från 5 500 kronor till 4 447 kronor.

Nu menar Peter Holm, affärsområdeschef för Capio Specialistkliniker, att det hädanefter kommer att finnas begränsade resurser i området kring Kista och att belastningen på andra vårdinrättningar, där ibland sjukhusen, ökar.

”Försämringarna i vårdvalet är bekymmersamt och riskerar att leda till en sämre tillgänglighet för gynekologi för länets kvinnor” skriver Peter Holm i ett mejlsvar till Mitt i.

Men Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) anser inte att de sänkta ersättningarna är ett hot mot aborträtten.

– Vi följer frågan noga, det finns god tillgång och det ska det göra. Men frågan är om det ska kosta mer än det behöver. Det är ingen bra idé att överkompensera privata vårdgivare för insatser som inte kostar så mycket egentligen, säger hon.

Capio hoppas på att innan 1 juni 2016 kunna säkra verksamheten vid Globen i ett nytt avtal.

Vårdgivaren Cevita Care valde däremot att godkänna ersättningssänkningen. Men Ann-Christin Höjdén, verksamhetschef på Cevita Care GynStockholm, tror att många vårdgivare kommer att få det besvärligt.

– Det är en redan låg ersättningsnivå som sänkts, säger hon.

Likt Peter Holm förutspådde har nedläggningen i Kista ökat trycket på Cevita Cares gynmottagning ett stenkast därifrån.

– Vi har försökt hjälpa invånarna i Järva genom att vi har anställt en till gynekolog, säger Ann-Christin Höjdén.

Och för att nå målet med att ha tre gynekologer på plats kan Cevita mottagning komma att flytta till större lokaler i närheten. Men för medicinsk abort hänvisar Cevita i Kista sina patienter till S:t Görans sjukhus eftersom det då krävs mer resurser i form av till exempel kuratorer.

Patienterna på Aleris Specialistvård Järvas gynekologmottagning i Rinkeby hänvisas till Nacka Närsjukhus för abort. Men det är valfritt vilket sjukhus man vill göra abort på.

Det är en redan låg ersättningsnivå som sänktsAnn-Christin Höjdén, Cevita