Gynmottagning tvingas stänga

Utbudet av gynekologer i Botkyrka halveras när Ultragyn lägger ner mottagningen i Hallunda efter årsskiftet.

– Vi ser ingen annan utväg, säger verksamhetschef Anna Marsk.

Enligt Anna Marsk är det landstingets beslut att alla gynmottagningar ska få ersättning på samma sätt, som tvingar kliniken att stänga. I Botkyrka finns nu en gynekologmottagning kvar, även den i Hallunda.

– Tidigare kunde vi få större ersättning för extra långa besök och det har vi ganska många av i Hallunda. Nu får vi inte det längre och då går verksamheten inte ihop, säger Anna Marsk.

I området finns många patienter som har behov av längre besökstid Det kan handla om språkförbistring, kulturella skillnader och problem med könsstympning. Tidigare har verksamheten gått runt, men i år går mottagningen med 300 000 kronor i förlust.

– Vi har försökt prata med tjänstemän och politiker på landstinget om den här speciella situationen men har inte fått något gehör, säger Anna Marsk.

Bakgrunden till den nya ersättningen är Vårdval gynekologi som landstinget införde i januari. Det innebär att man har rätt att uppsöka vilken gynekologisk mottagning man vill i länet.

Tanken är att valfriheten ska bli bättre och att patienter ska kunna jämföra priser och annat. Men för många i norra Botkyrka finns ingen valfrihet i praktiken, menar Anna Marsk.

– Det här är en grupp som inte kan nyttja det fria vårdvalet. Man varken kan eller har tid att kolla runt på nätet eller åka långt för sina besök. Dessutom är det otänkbart för många att besöka en gynekolog som inte är kvinna.

En annan tanke med vårdvalet var att det skulle etableras fler gynekologer i Stockholmsområdet, men en granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att det främst hänt i de centrala och västra delarna av länet. I söderort har ingen ny mottagning etablerat sig i år.

Fakta

Gynekologer i närheten

Hallunda torg.

Huddinge sjukhus.

Stuvsta torg.

Skärholmens centrum.

Södertälje.

Källa: Vårdguiden