ANNONS

Här är den lilla gynnaren som färgar havsvattnet runt ön rött

Mesodinium rubrum är ett encelligt djur som är ett av världens snabbaste i förhållande till sin storlek, den kan simma  en cm per sekund.
Mesodinium rubrum är ett encelligt djur som är ett av världens snabbaste i förhållande till sin storlek, den kan simma en cm per sekund.
Det roströda vattnet i vikar längs norra Lidingö är tillbaka.
Staden tror att mikroplankton orsakat den dramatiska färgen.
ANNONS

Såg du också det röda vattnet på torsdagsförmiddagen?

Återigen har havsvikarna längs norra Lidingö färgats dramatiskt roströda. Det är inte första gången det händer. För två år sedan, också då i augusti, färgades vattnet på samma sätt.

Stadens miljö- och stadsbyggnadskontor tror att det är ett mikroplankton vid namn mesodinium rubrum som färgat vattnet. Planktonet brukar förekomma längre ut till havs men far alltså även mot kusten då och då.

Det lilla encelliga djuret finns längs hela den svenska kusten. De färdas upp och ner i vattenmassorna på jakt efter ljus och näring. Om det finns riktigt många av dem på en plats kan de färga vattnet. Detta enligt den universitetsdrivna hemsidan Livet i havet (havet.nu).

Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna på staden tror inte att det röda vattnet är farligt att bada i. Dock hann man under torsdagen inte ta några prover på vattnet – när inspektörerna var framme hade vattnet hunnit bli klart igen.

Staden rekommenderar badsugna som eventuellt möter ett rött hav vid favoritstranden att vänta tills det klarnat igen om de vill vara på den säkra sidan.