Olagliga häckar får grönt ljus

Grannarna Eva Toll och Chaterine Ström i Salem flyttade sina häckar innan kommunen gjorde halt. På bilden ses hur trädgårdarna slutar olika långt från cykelvägen genom Salemstaden.
Grannarna Eva Toll och Chaterine Ström i Salem flyttade sina häckar innan kommunen gjorde halt. På bilden ses hur trädgårdarna slutar olika långt från cykelvägen genom Salemstaden.
Uppståndelsen blev stor när boende i Salem tvingades flytta häckar och staket de haft på kommunal mark i åratal.

Men nu har politikerna fattat beslut. Det är okej att nyttja kommunal mark i "ringa omfattning".

Många boende i Salem har odlat häckar eller på annat sätt gått utanför sin egen tomtgräns och in på kommunal mark. Enligt uppgifter till tidningen 2012 rörde det sig om flera hundra trädgårdar där ägarna gått utanför den egentliga tomten.

Frågan blev en het potatis när kommunen för några år sedan skulle göra ett rörjobb i marken. Kommunen hamnade i konflikt med en fastighetsägare och efter konflikten gick kommunen ut till alla fastighetsägare som utökat sin trädgård med krav om att dra sig tillbaka. Kravet gällde även trädgårdar som inte försvårade snöröjningen eller var aktuella för rörarbeten.

Men efter bland annat en notis i Mitt i Botkyrka Salem där en jurist uttalade sig i frågan gjorde kommunen halt i sina krav. Enligt kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) hade kommunen sannolikt fått fel råd av sina juridiska konsulter. Kommunen var aldrig tvungen att kräva att alla fastighetsägare skulle flytta tillbaka sina trädgårdar. Sedan dess har kommunen utrett frågan. I måndagens kommunstyrelse fattade politikerna beslut om att personer som utökat sin trädgård i mindre omfattning inte behöver göra något.

– Det finns ingen oenighet i det här som jag kan förstå, sade tekniska utskottets ledamot Bosse Eriksson (L) inför beslutet i kommunstyrelsen.

Däremot förbehåller sig kommunen bland annat rätten att återta kontrollen över marken vid behov. Förslaget innebär också att kommunen kommer att vidta åtgärder mot kommunal mark som bebyggts eller vanvårdas.

Grannarna Eva Toll och Chaterine Ström på Jägarstigen i Salem lade ned både tid och pengar på att flytta sina häckar innan kommunen gjorde halt. Chaterine Ström tycker att det ser illa ut nu när trädgårdarna i Salem slutar på olika ställen. Hon har dock förståelse för det politikerna nu kommit fram till. Men hon är mycket kritisk till hur kommunen agerat tidigare.

– Kommunen borde gått ut med information till alla om att de har rätt att komma åt marken. Inte beordra alla att flytta sitt innan behovet att komma åt marken uppstått. Det var ord och inga visor när de beordrade detta. Jag tycker att de betett sig okänsligt, säger Chaterine Ström.

Hon menar att förtroendet för kommunen är skadat.

– De kanske skulle kolla med olika jurister när fattar viktiga beslut, säger Salembon.

Salems kommun kommer att gå ut med information om vad som gäller senare i vår.

Rättelse: I papperstidningen står det att kommunfullmäktige har sista ordet i frågan. Men slutgiltigt beslut fattades av kommunstyrelsen i måndags.