Hackerspace startar i Skärholmen

dator
Programmering, en framtidsbransch.
I december får Skärholmen ett hackerspace för unga. Det är Fryshuset som startar utbildning i kodning och programmering, för 16–19-åringar.

Det råder stor brist på programmerare, i Sverige och resten av Europa. Samtidigt tvekar många unga att söka sig till programmerarutbildningar, som har rykte om sig att vara svåra.

Det vill Fryshuset Skärholmen ändra på. Den 7 december startar man Hackerspace, en gratis utbildning på kvällstid för 16–19-åringar. Under 14 kvällar får de lära sig kodning och programmering.

– De första tre kvällarna är bara för tjejer. Sedan kör vi tre kvällar med bara killar och sedan för vi samman grupperna. Orsaken är att särskilt tjejer är svåra att locka till programmering. Vi vill att de ska känna sig trygga innan vi blandar grupperna, säger Oscar Olsson, verksamhetsansvarig för Fryshuset Hackerspace.

Han påpekar att it-branchen är väldigt homogen och att det därför finns ett stort värde med att få in fler kvinnor och utrikesfödda.

– Men alla som vill delta är förstås lika välkomna, säger han.

Volontärer från högskolor och företag ska undervisa ungdomarna. Dessutom ska Oscar Olsson, som har arbetat med pr0grammering sedan 1990-talet, också undervisa själv.

Tanken är att eleverna ska skapa en ”inspirerade och innovationsfylld” metodportal under utbildningen, en portal som ska kunna användas av såväl ungdomarna själva, som av fritidsverksamheter, skolor och studieförbund.