Hackstaskolans elever ska flytta

Hackstaskolans ­elever ska flytta in i Söraskolan. Kommunen vill spara miljoner i ­lokalkostnader men beslutet väcker ­upprörda känslor.

– Det har skapat oro och en stor ledsamhet bland personal och föräldrar, säger Maria Farneman, tillförordnad rektor.

Nyrenoverade Söra­skolan kan ha 700 elever men har i dag 200 tomma platser. Tanken är att de barn som i dag går på Hackstaskolan ska flytta in till hösten.

I de gamla lokalerna kommer två friskolor och en enskild förskola, som i dag ligger i tillfälliga baracker, att ha sin verksamhet. Kommunen hoppas därmed kunna minska lokalkostnaderna och spara drygt tre miljoner kronor som i stället kan läggas på undervisning.

– Det har varit på gång ­väldigt länge att man tittat på hur man kan effektivisera lokalerna, så det är ingen överraskning. Hackstaskolan är kvar som byggnad men i ett annat huvud­manna­skap, ­säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) som påpekar att ingen elev tvingas att flytta utan kan välja att gå kvar i sin gamla skola.

Men beslutet får hård kritik från oppositionen som menar att beslutet fattats över huvudet på skolpersonal och föräldrar.

– Det är respektlöst, man skulle ha väckt frågan i skolnämnden och tagit fram ett underlag. Ingen ska flytta mot sin vilja, men vad händer om alla elever vill gå kvar? säger ­Jörgen Palmgren (S), andre vice ordförande i skolnämnden.

Enligt Hackstaskolans tillförordnade rektor ska man sätta sig ner efter påsk och se över planeringen inför flytten.

– Det här är inte skolornas beslut. Jag kan förstå de praktiska och ekonomiska argumenten men samtidigt känner jag en sorg över att vi splittras. Det är väldigt kort tid att förbereda sig på och det är oklart hur många lärare som följer med, säger Maria Farneman.