Hade 10 kilo knark i bränsletanken

Den 32-årige mannen hade inte bara bensin i tanken.

När tullen i Frihamnen tog en närmare titt hittade de 10 kilo metamfetamin – nedpackat i petflaskor.

– Det skulle antagligen säljs på gatan, säger åklagaren Gunnar Fjaestad.När tullen i Frihamnen stoppade den 32-årige mannen från Litauen den 8 mars i år, gjorde man ett fynd i mannens bil, en äldre Opel.

I bränsletanken hittade tjänstemännen flera petflaskor – fyllda med metamfetamin. Totalt 10,8 kilo av drogen, till ett värde av 1,3 miljoner till 4,9 miljoner kronor på gatan.

I förhören erkände mannen att han hade försökt smuggla in narkotikan och att han ägde bilen.

– Han berättade att det var han som hade gömt petflaskorna och sannolikt så skulle narkotikan säljas vidare, säger åklagare Gunnar Fjaestad.

I onsdags åtalades mannen för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott och åklagaren yrkade på nio års fängelse.

Mannens advokat menade dock att straffet skulle sänkas till max sex år, på grund av förmildrande omständigheter och att 32-åringen riskerar att utvisas ur landet.

Polisen tror att metamfetaminet var på väg ut på gatan för försäljning, men att delar av narkotikan även skulle säljas i Norge.

Metamfetamin är en variant av amfetamin, men beskrivs som en starkare och en mer destruktiv drog.

– Den är oerhört beroende framkallande och sliter hårt på kroppen. Användarna går ner sig snabbt, säger Lars Hansson, specialist på narkotika vid Tullverket.

Metamfetamin har sedan 2006 snabbt blivit en stor drog i Sverige. Kriminella nätverk och organiserad brottslighet tros ligga bakom tillförseln till landet.

– Det har tyvärr blivit en drog som är här för att stanna. Vi bedömer att missbruket har ökat, säger Lars Hansson.