ANNONS

Hade 118 000 000 cigaretter i lager

Bara 8 miljoner av sammanlagt 118 miljoner cigaretter som funnits i smuggellagret har kunnat beslagtas.
Bara 8 miljoner av sammanlagt 118 miljoner cigaretter som funnits i smuggellagret har kunnat beslagtas.
Allt gick fort. På några veckor smugglades 76 miljoner cigaretter och 191 000 liter vodka och whisky in i landet. Nu är en stor del av både varor och pengar försvunna.
ANNONS

Tio personer, däribland ett par från Huddinge, har åtalats för omfattande smuggling av cigaretter och sprit. Rättegången började i går i Södertörns tingsrätt. Tre av de tio, bland annat en 57-årig man från Huddinge, sitter fortfarande häktade.

Spriten smugglades in i Sverige under sista veckan i augusti med hjälp av 13 långtradare. Cigaretterna togs in i landet under två månader i somras.

Cigaretterna, som kommer från Italien, skulle ha gett staten 90 miljoner kronor i skatt om de sålts lagligt, vodkan skulle ha gett 38 miljoner. Men tobaken, som togs in på lagligt sätt till en början och placerades i ett så kallat skatteupplag, såldes sedan vidare till okända utan att deklareras. Bara 8 miljoner av sammanlagt 118 miljoner cigaretter som funnits i lagret har kunnat beslagtas.

70 000 av de 191 000 liter vodka såldes också, men för spriten som kom från Tyskland fanns aldrig något skatteupplag. Enligt åtalet har man däremot lurat Skatteverket att tro att detta fanns.

Var den sålda spriten hamnat är oklart, men restauranger är möjliga köpare. Bland spriten finns flera kända märken, men också mer okända som vodkan Magic Crystal som inte säljs av Systembolaget.

Vice chefsåklagare Gunilla Carlson vid Ekobrottsmyndigheten har åtalat för grov smuggling, olovlig befattning med smuggelgods, försvårande av skattekontroll, bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer.

Det senare brottet är aktuellt eftersom pengarna som kom in från försäljningen aldrig gått in i de två bolag som utfört affärerna. Bolagen och de som lånat ut pengar till dem har därför blivit lurade.

Enligt åklagare Gunilla Carlson talar allt för att brotten var planerade från början. Några av de åtalade ingår i cigarettdelen, några i spritdelen och några i båda.

Bokföring saknas över transaktionerna och hur mycket pengar som affärerna gett är oklart. Det är också okänt vart pengarna tagit vägen.

ANNONS

– Men en cigarett kostar 10 öre att köpa in. Normalt ska det vara 1:27 kronor i skatt på den, så säljer man den utan skatt finns det stora möjligheter att tjäna pengar, konstaterar Gunilla Carlson.

Den 57-årige Huddingebo som står åtalad pekas ut som en av huvudmännen i härvan. Han har drivit ett åkeri tillsammans med sin hustru och har enligt åtalet organiserat en stor del av transporterna av både sprit och cigaretter. Nu är bolaget i konkurs och en stor del av bokföringen saknas.

I inledande polisförhör säger han att inte vet vad saken handlar om, men vinfirman som ingår i utredningen har varit en av företagets kunder och han har också stått för flera av de lager som använts vid smugglingen. Senare har 57-åringen sagt sig känna till en del saker men han har fortsatt att neka till brott. Hans hustru har stått som formell vd för åkeriet, men säger sig inte ens veta vad bolaget omsätter.

Åtalet omfattar 16 åtalspunkter och rättegången beräknas pågå under åtta dagar. Åklagaren kommer att yrka på flera års näringsförbud för sex av de åtalade, däribland den 57-årige Huddingebon.

Anteckningar om beställningar.

Fakta

Flera lager

118 000 liter smuggelsprit har tagits i beslag i lokaler i Årsta, Hägersten, Bålsta, Jakobsberg och Tyresö.

Tobaken har lagrats i en lokal i Tyresö. Där har sju procent av det totala antalet cigaretter tagits i beslag.

De åtalade bor i Huddinge, Stockholm, Sollentuna och Halmstad.

Källa: Ekobrottsmyndigheten