Hade cannabisodling i tält

Polisen slog till mot 40-åringens lägenhet och hittade ett kilo cannabis. Själv anser mannen att lagen tvingat honom att bli kriminell.

Totalt har nio cannabisodlingar avslöjats i Nacka i år – några i bostäder, andra i skogsområden.

Det var i juni som polisen slog till mot 40-åringens lägenhet i Nacka. I två odlingstält, kompletta med ventilation, belysning och luftfuktare, drev han upp 29 cannabisplantor.

Utrustningen hade han beställt via internet.

– Det var en relativt stor odling och ganska avancerad för att vara hemma i en lägenhet, säger Thomas Larsson, utredare vid Nackapolisen.

I år har nio cannabisodlingar avslöjats i Nacka, en del av dem i lägenheter, andra i skogspartier utomhus. Ytterligare några beslag har gjorts av odlingstillbehör, enligt polisen.

– Man kan beställa allt ifrån frön till odlingsutrustning på nätet i dag. Och det finns beskrivningar hur man ska sköta sin odling, säger Thomas Larsson.

40-åringen har nu åtalats för narkotikabrott. Rättegången är planerad till december.

Mannen har erkänt brottet men förklarar den stora odlingen med att han använder cannabis i medicinskt syfte.

– Jag har problem med depression, posttraumatisk stress och insomnia och det här har hjälpt mig. Jag är en vanlig människa, men som sjuk var jag tvungen att bli kriminell, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Enligt 40-åringen rekommenderades han att röka cannabis av en läkare i ett europeiskt land där drogen är laglig. De antidepressiva tabletter han tog hade då bara förvärrat sjukdomstillståndet.

– Jag behöver det som medicin mot min depression, säger han.

Enligt Thomas Larsson är det inte ovanligt att personer som misstänks för narkotikabrott ger som förklaring att de självmedicinerar.

– I flera länder används cannabis som medicin, till exempel mot MS. Men det är som med alla mediciner, det finns negativa effekter.

Enligt polisen har attityden bland ungdomar blivit mer positiv mot cannabis på senare år. Färre väljer att dricka alkohol samtidigt som det blivit vanligare med hasch eller marijuana.

– Den stora skillnaden är att den ena drogen är laglig och den andra olaglig. Men båda är skadliga, säger Thomas Larsson.

Han säger att tecken på ett cannabismissbruk kan vara att en ungdom inte fungerar i skolan, blir slö och tappar intresse för saker som tidigare upplevts som roliga.

Antalet anmälda narkotikabrott i Nacka har legat rätt stadigt de senaste sex åren. I fjol rapporterades 840 fall varav drygt hälften bedömdes handla om att innehavaren hade narkotikan för eget bruk. Mellan 1 januari och 30 september i år anmäldes 653 knarkbrott.

Fakta

Korttidsminnet blir sämre

Ett flertal skadeverkningar av cannabis är bevisade, men forskningen är ofullständig.

Blodflödet minskar i hjärnan vid cannabisbruk vilket gör att den arbetar mindre effektivt.

Minne, koncentration och inlärningsförmåga försämras under ruset. För dem som röker kontinuerligt hinner den effekten aldrig släppa.

Försämrat korttidsminne och nedsatt uppmärksamhetsförmåga kan hålla i sig flera år efter avslutat cannabisbruk.

Källa: Folkhälsoinstitutet