Hade krut i lägenheten – döms till samhällstjänst.

En 55-årig man förvarade närmare fem kilo svartkrut i en lägenhet i Spånga. Förra veckan dömdes han till samhällstjänst.

Sommaren 2014 genomförde polisen en husrannsakan i en lägenhet i Spånga. Där hittade de bland annat mängder med ammunition, tårgaspatroner, ljuddämpare, en elpistol, en signalpistol och nästan fem kilo svartkrut.

I lägenheten fanns också fem kulgevär och två hagelgevär som lägenhetsinnehavaren – en nu 55-årig man – hade vapenlicens för.

Polisen fick upp ögonen för mannen efter att en granne ringt och berättat att mannen knackat på hans dörr och haft en revolver i handen. Mannen var berusad och upprörd över att grannarna lät för mycket. Grannen lyckades lugna mannen och ringde så småningom polisen.

Förra veckan dömdes mannen för vapenbrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I tingsrätten medgav mannen att han haft krutet och vapnen i lägenheten, men hävdade att han inte visste att han var tvungen att ha tillstånd för dem. Han medgav också att han inte haft rätt att ha ammunitionen i sin lägenhet.

55-åringen sa i tingsrätten att han har ett stort vapenintresse och att han samlar på vapen. Svartkrutet använde han till revolvrar och en salutkanon. Tårgaspatronerna använde han tillsammans med snubbeltråd för att varna för björn när han tältade ute i skogen.

Mannen är tidigare ostraffad och dömdes till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.