Ulla hade ögonkontakt med vargen

Ulla Lundgren, 68, och hennes katt Tanya hade vargen endast fem meter ifrån sig.
Ulla Lundgren, 68, och hennes katt Tanya hade vargen endast fem meter ifrån sig.
Bara en vecka efter att en hundägare bevittnade sin hund bli tagen av vargen, har nya obsevationer gjorts. I Älgeby såg Ulla Lundgren, 68, vad hon misstänker var en varg och plockade genast upp sin katt.
– Den stod där och stirrade bara fem meter ifrån mig, säger hon.

Flera oberoende vittnesuppgifter bekräftar allt mer misstankarna om att en varg rör sig i fritidshusområdet kring Ekskogen och Älgeby, norr om Vallentuna. I lördags förmiddag vid 10-tiden kom vad som kan ha varit en varg mycket nära Ulla Lundgren, 68, som har ett fritidshus på Älgebyvägen.

Hon stod  och vädrade sängkläder, då hon hörde ett panikslaget kattskrik.

– Vargen kom upp ur diket och höll kattungen i munnen som skrek. Det var väldigt obehagligt att se, berättar hon för Mitt i Vallentunasteget.

Ulla såg kattungen sitta fast mellan djurets tänder och ropade efter sin man Peter som kom ut. Men då hade den redan försvunnit in mellan husen. Ulla gick därefter ut på vägen och fångade in sin egen katt, Tanya.

”Skriket från den stackars kattungen kommer jag aldrig att glömma”

När hon sedan gått tillbaka till husets verandan med Tanya i famnen, vände hon sig om:

Stod öga mot öga med vargen

– Då står vargen där, bara fem meter bort på vägen och stirrar på mig och Tanya. Hela situationen kändes mycket hotfull, säger hon.

Den rörde sig sedan ut mot ängen på andra sidan vägen och stannade där en stund, innan den avvek söderut mot Ekskogen. Ulla beskriver dess kroppsbyggnad som mycket kraftfullare jämfört med en vanlig hund.

– Jag hade ögonkontakt med den, och jag såg verkligen att det var en varg. Benen var långa och överkroppen var lång. Den rörde sig som en travande häst. Och det kändes som den var ute efter min katt, säger hon.

Var ungen till grannens katt

Kattungen som Ulla såg vargen hålla i munnen, hade bott med deras kattmamma på tomten.

– Vi har ett litet hålutrymme under huset som grannens katt har använt till sina ungar.  Jag har noterat att två ungar har vistas där under en 10 dagars tid, en grå och en svartvit, det var den svartvita som jag såg i vargens mun.

Tanya, Ullas katt, är 20 år gammal och hör inte så bra, hon menar att vargen hade tagit henne om hon inte fångat in henne.

– Det kändes som den kom tillbaka för att ge sig på henne. Hon är pigg för sin ålder men hör inte så bra, hon hade varit ett lätt byte.

Har inte kommit över vargmötet än

Tanya fick sedan hålla sig inomhus resten av helgen, tills Ulla och hennes man åkte tillbaka på söndagskvällen till deras fasta bostad i Åkersberga. Händelsen har varit svår att smälta, säger Ulla.

– Det var mycket otäckt, men samtidigt är det fascinerade att ha sett en varg på så nära håll. Skriket från den stackars kattungen kommer jag aldrig att glömma.

Ett annat vittne som bor ett par hus längre bort från Ullas, berättar för Mitt i, att han såg vargen inne på sin tomt samma förmiddag. Händelsen inträffar lite drygt en vecka efter att en hundägare såg sin hund bli tagen av vad som bedöms vara en varg.

Om det rör sig om samma varg, har inte bekräftats. Länsstyrelsens rovdjurshandläggare ska ha ett möte under dagen som berör traktens återkommande vargobservationer.

Om du ser något som kan misstänkas för att vara en varg, är det enheten för djurvård på länsstyrelsen man ska kontakta i första hand. 

Därefter får du gärna kontakta Lokaltidningen Mitt i.