ANNONS

Viltvårdaren Åke har haft koll på vilda djur i över 60 år

Åke Johansson viltvårdare Värmdö
Mitt i har skrivit om Åke flera gånger tidigare, som när han hittade krabba från Kina i Baggensfjärden eller när han såg en sälunge.
Åke Johansson har bott på Värmdö i hela sitt liv och arbetat som viltvårdare nästan lika länge.
– Det bästa är alla bra kontakter och kompisar. Det är härligt. Vi hjälps åt vi viltvårdare, säger han.
ANNONS

I huset på Norra Lagnö på Värmdö, som Åke Johansson började bygga redan på 40-talet, syns det verkligen att en jägare bor.

I både hallen och vardagsrummet hänger hundratals horn från rådjur, älgar och hjort, men också ett och annat uppstoppat djur som räv, hare och gädda.

För nästan varje djur som hänger på väggarna har Åke en berättelse om hur det hamnade där.

Jag skulle tippa på att jag skjutit uppemot femhundra djur som viltvårdare, säger han. 

Åke Johansson viltvårdare Värmdö

Åke tillsammans med några av alla de troféer som finns i huset. Foto: Anders Eklöf

Viltolyckorna minskar

Resan som viltvårdare började redan 1954. Det första ärendet han gjorde åt Värmdö kommun var att avliva åtta vildkatter, som han fångade med hemmagjorda rävfällor.

Idag blir det inte lika mycket åt det hållet, utan mest trafikolyckor med djur inblandade eller vilda djur som är skadade på annat sätt. 

Även om viltolyckorna fortsätter att inträffa, upplever han det som att de har minskat de senaste åren. Enligt uppgifter från jägarpolisen i kommunen, var det över 60 färre viltolyckor 2019 än vad det var året innan.

ANNONS

– Jag tycker det är konstigt. Förut kunde jag bli uppring fyra-fem gånger i veckan. Ibland var jag ute tre gånger på en natt. Jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger han.

Åke Johansson viltvårdare Värmdö

Pengarna till sitt första egna gevär samlade han ihop genom att skjuta ekorre och sälja skinnen. Foto: Anders Eklöf

Allmänheten saknar kunskapen

Om du väl kör på ett vilt djur är det första man ska göra att ringa 112. Sedan ska man gå ur bilen och markera platsen med vad som helst, så att viltvårdaren vet vart de ska börja leta.

– Det har hänt att man får ett område på en kilometer. Vart ska jag då börja? Då är det djuren som får lida för det. Ett skadat vilt måste någon få tag på, så det får slippa lida.

Åke menar att många inte hör av sig till polisen när de är med om olyckor eller inte vet hur de ska markera ut på rätt sätt. Han tycker att polisen borde informera allmänheten bättre om hur det ska gå till efter en viltolycka.

– Ibland smiter de från platsen och ringer till försäkringsbolaget dagen därpå. De tycker att bilen är viktigare än att de har skadat ett djur. Det är jobbigt.

Är det många som tycker att det är fel att döda djur?

– Ibland, men jag tar inte så illa upp av det. Jag vet vad jag håller på med och det är inget att prata om. Det handlar om att få djuret dött så fort som möjligt, så att det slipper ligga och plågas.

Åke Johansson viltvårdare Värmdö

”Säkerheten är A och O i jakt och vapen. Det är inget att leka med”, säger Åke. Foto: Anders Eklöf

”Det här är inte roligt”

Ibland får han höra ”är du ute nu och ska ha roligt igen?”, vilket han tycker är banalt.

– Det här är inte roligt. Djuren ligger och skriker ibland när de är skakade. Såna ljud sitter i öronen länge. Det är mycket sånt där som sitter kvar i huvudet.

Har du varit med om en allvarlig trafikolycka någon gång?

– Inte där någon människa har dött. Ibland ser bilarna hemska ut eller djuren är inte döda.

Åke Johansson viltvårdare

”Alla är nöjda och belåtna”. Åke fick nyligen ett diplom i silver av Svenska Jägareförbundet, för att han arbetat åt polisen i så många år. Foto: Anders Eklöf

I sommar blir Åke 83 år gammal och trots det tror han att kommer att fortsätta som viltvårdare ett tag till.

– Man får se hur länge man orkar hålla på, men många säger att jag inte får sluta. De får det nog lite jobbigt när jag väl gör det. Få känner nog till hela Värmdö och Ingarö som jag.

Åke Johansson viltvårdare Värmdö

Flera av djuren som hänger på väggarna har suttit där nästan lika länge som hans karriär som viltvårdare har varit. Foto: Anders Eklöf

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.