ANNONS

Hagalund är hett på bomarknaden

”Det märks att det blivit mer attraktivt att bo här i Hagalund”, säger Mariam El-Masri, 26, som bott i området i 18 år.
”Det märks att det blivit mer attraktivt att bo här i Hagalund”, säger Mariam El-Masri, 26, som bott i området i 18 år.
Tvärbanan, Arenastaden och Mall of Scandinavia har ökat dragkraften i närliggande områden.

Hagalund, som tidigare mest haft köpare från området, lockar en helt ny publik. Bostadspriserna har ökat med 42 procent på två år – betydligt mer än Solnasnittet.
ANNONS

Bostadsmarknaden i Solna är glödhet. Så sent som för tre veckor sedan såldes den dyraste bostadsrätten någonsin – en sekelskiftesfyra i Gamla Råsunda för 8 270 000 kronor. I förra veckan slog någon till på en 24 kvadratmeter stor etta för 2 220 000 – vilket gav ett rekordhögt kvadrat­meterpris, 92 500 kronor.

Men samtidigt som bopriserna i Råsunda är uppe på innerstads­nivåer håller något på att hända i Hagalund.

I januari 2013 låg kvadratmeterpriset i Hagalund på 28 750 kronor – i dag två år senare får du betala 41 000 kronor på Hagalundsgatan och Kyrkbacken. Det är en ökning på över 42 procent, en siffra som med råge bräcker snittökningen i Solna, cirka 31 procent.

Bra kommunikationer och lägre priser, samtidigt som många stockholmare söker sig ut från city ökar trycket på bostäder i Haga­lund, menar flera mäklare som Lokaltidningen Mitt i pratat med.

– Det som varit utmärkande för köpare tidigare är att man har haft någon anknytning dit, att man är från Hagalund eller har familj, vänner eller släktingar där. Nu har fler fått upp ögonen för området, säger Linus von Hofsten, mäklare på Svenska Mäklarhuset i Solna.

När Mall of Scandinavia, Arena­staden växer fram och tvärbanan numera går till Hagalund, förskjuts geografin, menar han.

– Allting blir ju mer centralt. ­Sedan tror jag att den prisbild som sätts i nyproduktion sprider sig till närliggande områden.

Sevim Demir, fastighetsmäklare på Bjurfors i Solna, är inne på samma spår.

– Allting ligger så pass mycket närmare nu, med nya kommunikationer, säger hon.

ANNONS

Hon menar att de ”vansinniga” priserna på innerstadsmarknaden får folk att söka sig utåt, och då står Solna på tur.

– Solna, och även Hagalund, rider på den vågen. När priserna är så höga öppnar man ögonen för nya områden, säger hon.

Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, menar att det som bestämmer huspriser är enkla saker som antal rum och områdets karaktär, men även tillgång till service och kommunikationer.

– Satsningar på infrastruktur och shopping kan också påverka, säger han.

En förändrad prisbild kan också förändra ett område på sikt.

– De som redan äger sitt boende trängs inte undan, men när de säljer har inte vem som helst råd att köpa. De med mest pengar flyttar in.

När priserna är höga öppnar man ögonen för nya områden.sevim demir, mäklare

Fakta

Priserna upp 42 procent på två år

Källa: Värderingsdata