Hagalundsbor bildar eget parti inför valet

Valfebern stiger i Solna. Bergshamrapartiet finns sedan tidigare som lokalt alternativ.

Nu har även Hagalund fått sitt eget parti, på initiativ av Ludde Lindström.

– Nu har vi fått nog. Nu är det dags att säga ifrån ordentligt. Vi är många som länge försökt påverka politiken i Hagalund genom föreningslivet eller partier, säger han.

Två frågor som fått bägaren att rinna över är nedläggningen av Fridhemsskolan samt frågan om huruvida Hagalundsparkens personal får vara kvar efter kommunaliseringen.

Ludde Lindström menar att Hagalund för bara 15 år sedan var en prunkande stadsdel med gott om närservice, kommunala verksamheter och ett levande torg. Nu tycker han att stadsdelen är kraftigt eftersatt av de styrande i stadshuset.

– Hela tiden får vi veta om enorma satsningar i Järva-staden, Arenastaden, Ulriksdal, men aldrig Hagalund. Posten är nedlagd, biblioteket är nedlagt, skolorna nedlagda. Som invånare i Hagalund känns det som vi sitter lite på ”socialt undantag”.

För att komma in i Solnas kommunfullmäktige och få ett mandat krävs 450-500 röster. Det ser han som helt uppnåeligt, baserat på invånarantalet.

– Det bor 10 000 invånare här i Hagalund och vi kommer att fokusera framförallt på dem.

Den närmsta tiden kommer han att ägna åt att bilda styrelse och organisera partiet.

Enligt Carl-Otto Björling vid Valmyndigheten dyker flest nya partier upp under hösten året innan ett val.

– Från nu fram till den sista februari kommer många registreringar in. Det är för att den 28 februari är sista dagen att registrera partibeteckning.

Man kan dock fortfarande rösta på ett parti som inte är registrerat den 28:e, förtydligar han. Bergshamrapartiet har funnits i över 1,5 år, och sedan två veckor tillbaka finns även BUS-partiet registrerat i Solna.

– Det står för Barn och ungdom i Sverige. Vi vill vara ett alternativ för dem som vill värna om förskola, skola, fritids och ungdomsgårdar, säger Thomas Krzeminski som registrerat namnet.

Fakta

Hagalundspartiet vill få ungdomarna i jobb

Är partipolitiskt och religiöst oberoende.

Kämpar för att Hagalund återigen ska bli levande.

Vill ha en ungdomsgård.

Kommer ha valsamarbete med Bergshamrapartiet, utan att ta röster från varandra. Kommer stödja andra partiers frågor om de anses bra.

Har en socialliberal grund och vill driva frågor gemensamt med de andra partierna.

Stödjer Nätverket Råstasjöns kamp för att området ska göras till naturreservat.