Hagastadens nya ansikte

Förra veckan presenterades planerna på de två hus som ska ersätta de kontroversiella skyskraporna Tors torn.

Skönhetsrådet är positiva till de nya husen.

De nya höghusen i projektet Hagastaden har dragits ner i höjd en bra bit jämfört med de tidigare starkt kritiserade Tors torn med sina 145 meter. Innovationen och Helix har kortats till 117 respektive 99 meter, att jämföra med Stadshuset som är 106 meter högt.

Skönhetsrådet i Stockholms stad ställer sig positiva till planerna.

– Om Tors torn var någon som dök upp på ett garden party i frack, så är de nya byggnaderna någon som dyker upp i t-shirt. Det är en mycket ledigare arkitektur, säger Martin Rörby, sekreterare i Skönhetsrådet.

Han menar samtidigt att projektet nu har anpassats bättre till stadsbilden.

– Det är helt klart ett stort steg framåt. Det är fortfarande väldigt höga hus i Stockholmsmått, men man har hittat en skala som bättre relaterar till höghusskalan här, säger Martin Rörby.

Det är Rem Koolhaas, som anses vara en av världens främsta arkitekter, och hans företag OMA som ritat förslaget, som också ska innehålla ett designmuseum.

Förslaget har tagits fram av byggherren Oscar Properties och enligt finansborgarrådet Sten Nordin (M) beräknas investeringskostnaderna att uppgå till mellan 1,2 och 1,5 miljarder kronor.

Det var över fyra år sedan som planerna på Tors torn visades upp. Sedan dess har de kritiserats av både forskare och allmänhet, framförallt för höjden.

När Sten Nordin och stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) presenterade det nya förslaget ville man helt lämna de tidigare planerna bakom sig.

– Det är sista gången jag använder ordet Tors torn, säger Sten Nordin.

Skönhetsrådet i Stockholm menar dock att det återstår en del arbete med det nya förslaget.

– Det är viktigt att säga att vi formellt tar ställning till det här vid ett senare tillfälle. Det är något vi gör när vi har fått bygglovet, säger Martin Rörby.

Stadsbyggnadsborgarrådet poängterade också att det kan bli debatt.

– Byggnaderna sticker ut och de kan bli omdiskuterade, sa Regina Kevius (M).

Fakta

Första flyttlasset kan gå 2017

I förslaget om tornen Helix (29 våningar) och Innovationen (35 våningar) finns 195 lägenheter planerade. Husen placeras i slutet av Torsgatan mot Solna.

2 200 kvadratmeter ska gå till ett designmuseum och restaurang. 1 500 kvadratmeter yta vigs åt kommersiella lokaler.

I september i år tas beslut om bygget i exploateringsnämnden. I april 2015 räknar man med byggstart.

Tidigast juni 2017 räknar man med inflyttning i Innovationen, året efter i Helix.

Källa: Stockholm stad