Renovering av Hågelbyparken ska börja i juni

Krister Kalte hoppas att stängslen snart är ett minne blott.
Krister Kalte hoppas att stängslen snart är ett minne blott.
Hågelby gård är en bedagad skönhet.
I juni är det tänkt att herrgården som var LM Ericssons gamla bostad börjar renoveras om ingen överklagan kommer in.
– Det är så klart att det känns bra. Men än har vi inte sett att det kommit i gång, säger en luttrad Krister Kalte på Hågelbyparken AB.

En renovering av Hågelby gård har varit på gång länge – men dröjt. Egentligen skulle Hågelby gård varit renoverad till parkens 100-årsfirande 2017 men så blev det inte.

För höga anbud

Och när kommunen väl skulle ta in anbud med budgeten 40 miljoner förra året gick det inte alls.

– En av etapperna skulle gå på 4 miljoner kronor, men anbuden vi fick in låg på 15-20 miljoner kronor, sade byggprojektledaren Thomas Granqvist i november.

Hågelbyparken i förfall. Maj 2019. Ska renoveras.

Rosens tagg. Hågelbyparken är vacker som en ros, men förfallen. Foto: Anders Björklund.

Sedan dess har budgeten höjts till 105 miljoner kronor. Förhoppningen är nu att renoveringarna startar i mitten av juni.

I en första etapp ska murar, entrén till huvudbyggnaden och trädgårdsmästarbostadens trappa renoveras. I nästa etapp väntar renovering av i stort sett alla byggnader.

Hågelby gård. 4H-stallet. Maj 2019.

4H-stallet. Foto: Anders Björklund

Anbudstiden för att utföra första etappen av renoveringarna gick ut 20 maj och kommunen är nu inne i utvärderingsprocessen.

Kan överklagas

Men upphandlingsbeslut kan bli överklagade. Krister Kalte som är vd på Hågelbyparken AB är både glad och försiktig på samma gång.

– Renoveringen är välbehövlig. Parken är eftersatt, säger han.

Rasrisk ska bort

Krister Kalte hoppas att stängslen på grund av rasrisken snart ska vara ett minne blott.

– Där finns mer eller mindre en risk att vistas för nära.  Det är jätteviktigt att vi kommer igång nästa år. För oavsett vad vi har för program i parken eller hur bra än personalen är, så ger byggnaderna här ett första intryck. Och många tycker att det är förfallet i dag, sade Krister Kalte i november förra året.