ANNONS

Hågelby tar fasta på historien

Niklas Svensson och Krister Kalte på Hågelby.
Köksmästaren Niklas Svensson och Krister Kalte, vd, i en av matsalarna som blivit omgjorda. "Vi hoppas att folk från Ericsson ska komma på besök" säger Kalte.
Före-bild från matsal innan renovering. Foto:Privat
Före-bild från matsal innan renovering. Foto:Privat
Väggtelefon från tiden kring sekelskiftet som kommer att sitta i hallen. Foto:Privat
Väggtelefon från tiden kring sekelskiftet som kommer att sitta i hallen. Foto:Privat
Det hurras sällan när det ska byggas eller inredas och någon ropar betong.

Annat är det på restaurangen i Hågelby som öppnar i ny regi.

Restaurangen tar fasta på arvet efter gamle Hågelbybon LM Ericsson, som inte bara var telefonkung utan även kung av betongen.
ANNONS

Restaurangen på Hågelby gård har varit stängd ända sedan i julas då den gamla krögaren lämnade lokalerna.

Nu tar Hågelbyparken AB över restaurangen och nästa helg öppnar de för allmänheten i nyrenoverade lokaler där den gamle Hågelbybon Lars Magnus Ericsson (1846-1926) varit en stor inspiratör. LM Ericsson var grundare av världsföretaget Ericsson som jobbat med telefoni allt sedan starten, och att besökarna sitter i den gamle telefonkungens privatbostad kommer att märkas bland annat på loggan i restaurangen som får namnet Wärdshuset LM.

– Vi har fått klartecken från Ericsson att låna stilen från en av deras gamla logotype till vår logga nu, säger Krister Kalte som är vd på Hågelbyparken AB.

Men telefonkungens ande ska även finnas med genom målningar av telefoner på väggarna i matsalarna och tre gamla telefoner i hallen.

– De får vi låna av Sveriges telehistoriska samlarförening, säger Krister Kalte.

Lars Magnus Ericsson som bodde här sina sista tio levnadsår var inte bara intresserad av telefoni. Han hade även ett stort intresse för betong.

– Han låg i framkant även där. När han bodde i Alby lät han uppföra dåtidens modernaste ladugård, som var gjuten i betong och i dag är bas för Subtopia.

Hågelby gård byggde Ericsson upp på 1910-talet i klassicistisk stil. Och även här regerar den armerade betongen i väggar och murar. Detta var något restaurangen tog fasta på vid renoveringen. De specialtillverkade tapeterna ska ge en känsla av betong och i en av matsalarna gapar det tomt i en stor tavelram. Här ska den bakomliggande väggens betong fram.

– Vi tog bort den gamla bilden, säger Marie Strömberg från Dizajnboden i Tumba som fått i uppdrag att leda renoveringen.

ANNONS

Köksmästare blir Niklas Svensson som bland annat varit kock på lyxkrogen Esperanto i stan.

– Det här kommer att bli en härlig restaurang med en bra prisbild, inte någon stjärnkrog, säger Niklas Svensson som är uppvuxen i Botkyrka.

Maten beskriver han som modern svensk med en twist. När Mitt i kommer på besök står han och provlagar viltfärs-köttbullar. Sedan visar han fram den hemlagade chokladglassen och marshmallows med smak av blåbär. I en skojfrisk text som skickas till specialinbjudna gäster för invigningen på torsdag är Lars Magnus Ericsson avsändaren.

– Maten på värdshuset ska återspegla herrgårdsmiljön. Det skulle kännas fel att sitta här och äta sashimi, säger Niklas Svensson.