Min lokala hjälte

Hägersten sjöng sig till italienskt guld

En glasstatyett och närmare 30 000 kronor blev priset när Hägerstens ungdomskör vann stort i den italienska körtävlingen Concorso Corale Internazionale i förra veckan.

Körsångarna firade vinsten med att bada i Gardasjöns kalla vatten.

Det kunde inte ha gått bättre för Hägerstens ungdomskör när den för första gången deltog i körtävlingen Concorso Corale Internazionale i Riva del Garda, precis intill Gardasjön i norra Italien.

Körens 31 sångare tog tillsammans hem guldpriset i bägge av de två tävlingskategorierna som de deltog i, blandad musik och kyrkomusik, och blev dessutom utsedd till tävlingens bästa kör.

– Det är en välrenommerad tävling så det känns alldeles fantastiskt, säger Kerstin Börjeson, körens dirigent.

I tävlingen, som hölls för 14:e gången, hördes också körer från bland annat Bosnien-Hercegovina, USA och Tyskland.

– Alla körer var bra och konkurrensen var hård. Vi var särskilt oroliga för Estland och Norge. De har en stark sångartradition, säger Kerstin Börjeson.

Efter vinsten var det flera av körsångarna som firade med ett dopp i Gardasjön.

– De hade slagit vad om att de skulle bada i sjön om vi vann. Vattnet där är kallt men det var flera som faktiskt gjorde det, säger Kerstin Börjeson.

Prispengarna på närmare 30 000 kronor kommer att användas till kommande resor och glasstatyetten står nu i Uppenbarelsekyrkan där Hägerstens Ungdomskör vanligtvis håller till. Där framträder kören också den 11 maj i körverket Förklädd gud av Lars-Erik Larsson och den 1 juni tillsammans med musikerna Katarina och Svante Henrysson.