Hägerstenskonstnär får egen gata

Konstnären Hertha Hillfon tillägnas kulturmötesplats på Skeppsholmen.
Hertha Hillfon.
Keramikern Hertha Hillfon, som hade sin ateljé i Mälarhöjden, föreslås få en gata uppkallad efter sig.
På torsdag ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslutet.

Keramikern Hertha Hillfon, som dog 2013, föreslås få en gata uppkallad efter sig i Bredäng. Hon hade sin ateljé i Mälarhöjden. Stadsbyggnadsnämnden väntas klubba beslutet på torsdag.

I förslaget skriver stadsbyggnadskontoret: ”Namnberedningen anser att Hertha Hillfons väg är ett särskilt lämpligt namn i området. Keramikern och skulptören bodde och arbetade i en villa med ateljéhus på Sexstyversgränd 3 i Mälarhöjden.”

Hennes verk finns att se på Nationalmuseum, men även ute i offentliga miljöer. Bland annat står en av hennes skulpturer i form av ett barnhuvud i Marievik. Hertha Hillfons väg ska ligga mellan Skärholmsvägen och Södertäljevägen, strax norr om Murmästarvägen.

Sedan tidigare har keramikern en kulturmötesplats på Skeppsholmen uppkallad efter sig.

Men fler gator och kvarter i Bredäng, Fruängen och Mälarhöjden föreslås få nya namn. Ceremonigränd och Häradsgränd föreslås som namn på tvärgator till Hertha Hillfons väg. Namnen Bredängskopplet och Häradskopplet försvinner. Kvartersnamnen Bifrostorden, Blekaren, Finsmeden, Lådmakaren, Pelarorden, Vågmästaren och Skulptrisen (som syftar på Hertha Hillfon) tillkommer.

Beslutet fattas i stadsbyggnadsnämnden den 25 april.