Häggvik satsar på att bli bästa skolan

Den nya rektorn Tapio Liimatainen blev handplockad för att leda Häggviksskolan genom det stora förändringsarbetet.
Den nya rektorn Tapio Liimatainen blev handplockad för att leda Häggviksskolan genom det stora förändringsarbetet.
I vintras fick Häggviksskolan svidande kritik från Skolinspektionen.

Ett stort förändringsarbete drogs i gång och nu avslutas projektet.

– Målet är att eleverna ska ha de högsta betygen i Sollentuna, säger skolchefen Daniel Broman.

Det har varit ett turbulent år på Häggviksskolan och till hösten väntar stora förändringar.

Under 2012 granskade Skolinspektionen de kommunala skolorna i Sollentuna. Häggviksskolan fick omfattande kritik och i vintras såg sig därför kommunen tvungen att ta krafttag för att förbättra elevernas resultat.

Ett projekt startade för att se över situationen och alla lärare fick söka om sina tjänster. Till en början var oron stor på skolan. Men Sollentuna kommuns skolchef Daniel Broman menar att projektet, som avslutas i veckan, har fallit väl ut.

– Vi fick väldigt mycket kritik från Skolinspektionen och det gick inte att bara plocka ut småbitar – vi var tvungna att börja från början, säger han.

Tillsammans med en extern konsult har skolan gått igenom allt från värdegrundsarbete och elevstöd till bedömningar och pedagogisk styrning. Lärarna har fått ansöka om att vara kvar på skolan eller lämna in önskemål om annan placering i kommunen.

Nu finns det en geist bland lärarna, menar skolchefen.

– Det känns jättespännande och ska bli kul att följa utvecklingen. För eleverna som kommer till hösten kommer det att vara en väldigt stor skillnad. Målet är att eleverna ska ha de högsta betygen i Sollentuna, säger Daniel Broman.

Tapio Liimatainen, som tidigare jobbat på Helenelundsskolan, har handplockats som ny rektor.

– Om tre år räknar jag med att vi ska vara Sollentunas bästa skola. Att gå in med en lägre ambition blir helt fel, vi måste sikta jättehögt och lyfta oss själva genom att jobba hårt, säger han.

Han hoppas och tror att eleverna redan till hösten kommer att se stora, positiva förändringar.

– Ett stort arbete bakom kulisserna som jag hoppas får omedelbar effekt i elevernas vardag, att de känner sig välkomna och sedda i skolan, säger Tapio Liimatainen.

Lärarförbundet var till en början mycket kritiskt till hur projektet och förändringen på Häggviksskolan bedrevs. Men oron som fanns har nu lagt sig.

– Det är inte frågan om några uppsägningar, utan skolan försöker hitta så bra lösningar som möjligt för alla. Min uppfattning är att ambitionen är att jobba för det bästa för både lärare och elever, säger Christina Wibom, ordförande för Lärarförbundet i Sollentuna.

Även föräldrarna ser positivt på framtiden.

– Det känns hoppfullt. Vi har många bra pedagoger som vill väldigt mycket, säger Helena Hodell i föräldrarådet.