ANNONS

Hagsätra får ett nytt landmärke

hagsatra-hubb
Så här ser det vinnande förslaget ut.
"Hagsätra hubb" är namnet på det vinnande förslaget för ett nytt landmärke i Hagsätra. Här ryms 200 hyresrätter, kompis- och kollektivlägenheter, utrymmen för co-working, cykelverkstad och Sveriges minsta biograf.
ANNONS

Ett krav från staden har varit att förslagen ska bidra till att utveckla Hagsätra Centrum. Betoningen har legat på socialt hållbar stadsplanering. Av de 22 förslag som lämnades in utsågs till slut Hagsätra hubb från Sveafastigheter bostad och Belatchew Arkitekter till vinnare.

Intervjuer har gjorts med Hagsätrabor där det kom fram att det finns ett behov av ökad trygghet och ett större kulturutbud. Hagsätra Hubb ska vara en multifunktionell mötesplats som fylls med innehåll tillsammans med lokala föreningar. I huset planeras också bland annat ett gym, ett ”vardagsrum” för olika målgrupper under dag och kvällstid och Sveriges minsta biograf.

Kollektivboende och co-working

I huset ska också finnas 200 hyresrätter. Projektet består av blandade boendeformer med alltifrån ungdomsboende, kollektivhus och kompislägenheter till vanliga lägenheter.

– Det är alltid ett privilegium at få vara med och utforma stadens landmärken. I Hagsätra ville vi spinna vidare på ABC stadens vision om en levande ytterstad samtidigt som vi tillför ett nytt lager av samtida arkitektur med ett rikt innehåll, säger Rahel Belatchew, chefsarkitekt och VD på Belatchew Arkitekter, i ett pressmeddelamde.

 

Eftersom det är fokus på hållbarhet har huset låg energiförbrukning, solceller på taket och digitala tjänster som erbjuder hyresgästerna bilpool, lastcyklar och leveransboxar för varor vilket gör att bilparkering inte behövs.

ANNONS