ANNONS

Hagsätrabor ockuperar skolan i protest mot hyreshöjningar

Sedan i helgen protesterar ett antal Hagsätrabor mot hyreshöjningar och privatiseringen av förorten genom att ockupera skolans aula.

– Vi vill hitta ett sätt att agera tillsammans, säger en av deltagarna.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att många Hagsätrabor drabbas av kraftiga hyreshöjningar när Ikano totalrenoverar lägenheterna i samband med ett stambyte. För några fastigheter handlar det om hyreshöjningar med 63 procent.

Sedan i helgen har ett antal Hagsätrabor ockuperat skolans aula i protest mot hyreshöjningarna och privatiseringen av förorten.

– Hela allmännyttan har sålts ut, man håller på att privatisera hela Hagsätra. Det som hänt är att många har blivit bortträngda från området eftersom de inte har råd att stanna kvar, säger en av ockupanterna som vill vara anonym.

Det är framför allt Ikano bostad som tagit över stora delar av allmännyttan.

– Ikano äger centrum och det finns ingenstans för oss som bor i Hagsätra att mötas. Vi vill mobilsera mot det som händer i förorten. Den enda kommunägda byggnaden är skolan och aulan som finns här har inte varit använd sedan 2006. Det anser vi är slöseri med våra gemensamma resurser.

Ockupanterna bjöd i Hagsätraborna till ett möte på måndagen och idag (tisdag) blir det ett nytt.

– Det kom ett 60-tal personer igår. Vi försöker prata ihop oss. Vi vill samla folk som bor i Hagsätra och hitta ett sätt att agera tillsammans mot det som händer. Vi vet inte hur länge vi får vara kvar här så vi försöker agera snabbt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.