Hakkors på familjs brevlåda

Viktigt att hakkors som ritas på någons egendom rubriceras som hatbrott och inte bara stannar vid klotter i anmälan, enligt polisen.
Viktigt att hakkors som ritas på någons egendom rubriceras som hatbrott och inte bara stannar vid klotter i anmälan, enligt polisen.
Hakkors på postlåda i Sollentuna
– Jag vet inte varför och vem, säger en av de boende som blivit utsatt för nazistklotter i Töjnan i Sollentuna.
Boende i området Töjnan möttes av nazistklotter på sin brevlåda i helgen. Enligt polisen räknas det som hatbrott.

Vi fyratiden under måndagmorgonen fick polisen in en anmälan om klotter på Töjnanskolans fönster. Och det är inte den enda anmälan om klotter som nått polisens kännedom i helgen. En familj, boende i området möttes i lördags av flera hakkors på sin postlåda. Troligtvis har någon målat dit dem under fredagsnatten.
– När jag ser det blir jag chockad. Jag vet inte varför och vem, kanske grannarna vet, säger en medlem i familjen.

Man ska se till att det rubriceras som hatbrott

En annan uttrycker oro:
– Vi har polisanmält men det är inte så att vi tänker flytta härifrån. Det är tråkigt att det finns sådana människor. Jag har märkt att många börjat tycka det är otryggt med klotter i området.

Enligt polisen är det viktigt att anmälan hamnar under kategorin hatbrott om det rör sig om hakkors.
– Man ska se till att det rubriceras som ett hatbrott, som är hets mot folkgrupp, så att det inte bara räknas som klotter. Det är viktigt att det kommer till polisens kännedom. Man kan också höra av sig till sin lokalpolis så att de bli uppmärksammade på det här, säger Mats Eriksson, talesperson vid Stockholmspolisen

Till hatbrott räknas hets mot folkgrupp eller kränkande av en folkgrupp pågrund av ras, hudfärg, etnicitet eller sexuell läggning.