ANNONS

Häktad fick aldrig ringa till sin familj

Mannen från Nacka satt på Kronobergshäktet och hade fått tillstånd att ringa till sin familj.

Han frågade varje dag i två veckor om att få ringa, men poliserna hade inte tid.
ANNONS

Den 24-årige mannen från Orminge anmälde åklagaren till Justitieombudsmannen (JO) för att han, trots åklagarens tillstånd, inte fick möjlighet att ringa till sin familj när han satt häktad.

Nu har Polismyndigheten i Stockholm kommit med sitt yttrande där de riktar kritik mot både åklagaren och polisen.

Mannen häktades, med restriktioner, förra sommaren för ett uppmärksammat knivmord på Sergels torg i Stockholm.

Men när tingsrätten hade sagt sitt hade 24-åringens roll i mordet landat i misshandel. Det visade sig att det var en annan man som hållit i kniven.

I samband med häktningen ansökte mannen om tillstånd att få ha telefon- kontakt med sin flickvän och sin mamma.

Åklagaren ansåg att det gick bra under förutsättning att samtalen avlyssnades av polis.

När 24-åringen hade fått beskedet frågade han, enligt anmälan, om tillstånd att få ringa sin familj varje dag i två veckors tid. Varje gång var de utredande poliserna dock upptagna.

24-åringen hävdade i sin anmälan också att hans familj, under den långa häktestiden, fick utstå både hot och trakasserier.

I sitt yttrande till JO skriver Polismyndigheten att man ”beklagar det inträffade” och att ”dröjsmålet är oacceptabelt”. Att vara häktad är enligt myndigheten en stor inskränkning i den personliga friheten och kontakten med närstående då blir extra viktig.

ANNONS

I framtiden vill man bli bättre på att ställa resurser till förfogande och undvika att en liknande situation inträffar igen. Myndigheten kommer också skriva en artikel i sin personaltidning om vilka regler som gäller.

24-åringens anmälan riktades mot åklagare Malin Palmgren. Hon är ansvarig för att den häktades rättigheter upprätthålls, men vill inte uttala sig förrän hon har pratat med JO.

– Jag kan säga generellt att det ska bli intressant att se hur JO tolkar situationen. Hur flexibla utredarna ska vara när de samtidigt försöker utreda ett mord, säger hon.

Fakta

Restriktioner

Häktade som kan äventyra utredningen kan beläggas med restriktioner, hälften av alla häktade har sådana. De bestäms av åklagare efter tillstånd från domstol.

Kontakten med omvärlden och tillgången till information begränsas. De med restriktioner får inte träffa andra häktade.

Källa: Kriminalvården