Häktad för skydd av Albymördaren

En 18-årig man har häktats, misstänkt för att ha skyddat den man som tros ligga bakom knivmordet i Alby i augusti.

Ytterligare fler personer utreds för att ha hjälpt till.

Den 18-årige Botkyrkabon sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling. På vilket sätt han hjälpt den mordmisstänkte vill polisen inte avslöja i nuläget.

– Jag kan inte gå in på det. Det är flera personer inblandade i ärendet. Personer som vi misstänker också har hjälpt till att skydda den misstänkte mördaren, säger kriminalinspektör Stefan Rundberg.

18-åringen är bekant med den misstänkte mördaren sedan tidigare, men hur vill inte Stefan Rundberg berätta.

– De känner till varandra, säger han.

Det var mitt på dagen den 16 augusti som en 27-årig småbarnspappa höggs ihjäl med kniv vid tunnel­banestationen på Albyberget. Mannen i 20-årsåldern som misstänks för mordet häktades först i sin frånvaro och greps en och en halv vecka efter mordet. 18-åringen ska alltså, tillsammans med andra personer, ha bidragit till att det tog sådan tid att gripa den misstänkte mördaren.

– Via förhör har vi förstått att allt inte stått rätt till. Historier har inte stämt. Men vi har långt kvar och många personer att förhöra, säger Stefan Rundberg.

Motivet till mordet har hela tiden varit en gåta och den har inte polisen fått någon lösning på än. Offret och den misstänkte mördaren verkar inte ha känt varandra. Småbarnspappan var ostraffad och beskrivs som skötsam. 20-åringen däremot har ett tungt kriminellt register. Vad som utlöste det knivbråk där 27-åringen mördades är fortfarande oklart.

– Vi vet mer om vad som hände före och efter mordet nu men vi kan inte gå ut med någonting i nuläget, säger Stefan Rundberg.

Lokaltidningen Mitt i den 3 september.