ANNONS

Häktad igen för beställningsmord

En 35-årig man häktades igen i onsdags, misstänkt för att ha beställt mordet på fyrbarnsmamman i Handen 2010. Om en månad väntas åtal.
ANNONS

Den 24 juni 2010 hittades mamman skjuten till döds i sin lägenhet i Handen.

En då 22-årig man fälldes i tingsrätten för mordet. Mannen friades i hovrätten hösten 2011 och sedan dess har mordet varit olöst.

Polisen har varit övertygad om att en tidigare pojkvän, 35-åringen, som är far till ett av kvinnans barn beställt mordet. Han lämnade landet och återvände först hösten 2012. Då häktades han misstänkt för anstiftan till mord, men släpptes.

Förra söndagen, efter att nya omständigheter kommit fram, greps han igen. I onsdags häktades han misstänkt för stämpling till mordet.

35-åringen nekar och är enligt sin advokat övertygad om att bli rentvådd. Frågan är om 35-åringen kan fällas då den misstänkta skytten friats och utan att någon mördare pekats ut.

Även om en resning skulle ske mot den dåvarande 22-åringen är det sällsynt att friade personer åtalas.

– Vi har inte sagt att 22-åringen måste vara skytten, säger kammaråklagare Marcus Ekman.

Polisen menar att 35-åringen låg i en infekterad vårdnadstvist med mamman och beställde mordet. Polisen anser att kontakter mellan honom och den friade 22-årige torpeden bevisar samarbetet.

22-åringen uppgav att det var en kumpan till honom som skjutit kvinnan av misstag, och hovrätten menade att man inte kunde bortse från berättelsen. Enligt 22-åringen var han och hans kumpan ute efter 35-åringen på grund av en knarkskuld och därför var vid kvinnans hem. Barnen har berättat att mördaren var en blond man. 22-åringen hade mörkt hår.

ANNONS
Fakta

Hårfin gräns mellan brotten

Skillnaden mellan stämpling och anstiftan handlar om graden av delaktighet.

Stämpling skulle betyda att mannen i samråd med annan beslutat att utföra brottet, försöka få annan att utföra brottet, eller att mannen erbjudit sig att utföra brottet.

Anstiftan till mord betyder att han direkt skulle medverkat till att den huvudsaklige gärningsmannen genomfört mordet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.