19-åring häktad för vapen- och narkotikabrott

Södertörns tingsrätt
19-åringen häktades vid Södertörns tingsrätt.
En 19-årig man häktades på torsdagsförmiddagen, som en följd av det stora vapen- och narkotikafyndet i en bil i Skärholmen i söndags.

Den häktade 19-åringen är misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och för grovt narkotikabrott. Polisen grep honom strax efter midnatt, natten till måndag.

Han befann sig då i närheten av det parkeringsgarage där polisen bara några timmar tidigare hade hittat en bil fullpackad med narkotika, vapen och sprängmedel. Det rörde som om kilovis med cannabis och kokain och mängder av olika slags vapen: pistoler, jaktvapen och automatvapen avsedda för krig.

– Vi är fortfarande inte klara med att tömma bilen, eftersom alla spår måste säkras. När vi är det kommer vi inte gå ut med det exakta antalet vapen, av utredningstekniska skäl, sa Jonas Lindberg, utredningsledare vid grova brottssektionen hos polisen i Stockholm syd, till Mitt i på torsdagsförmiddagen.

Narkotikahund markerade

Jonas Lindberg är också gruppchef vid den särskilda insatsen Max, som arbetar med att minska antalet skjutningar i Stockholm. I söndags kväll hade en grupp civilpoliser knutna till Max inga särskilda tips att gå efter. De passade på att spana förutsättningslöst i ett stort parkeringsgarage vid ett bostadshus i Skärholmen. Narkotikahunden de hade med sig markerade vid en bil – och det räckte med att titta in i den för att se att den var full av vapen och narkotika.

Polisen vill inte berätta på vilken adress tillslaget gjordes. Bilen finns inte heller kvar där – den står nu på en polisstation. Ett kriminellt nätverk, knutet till Skärholmen, misstänks ha använt bilen som lager.

Känd av lokalpolisen

Den 19-åring som nu har häktats vid Södertörns tingsrätt är inte dömd för något brott tidigare, men han är känd av lokalpolisen i Skärholmen. Det är inte fastslaget att han är medlem av det kriminella nätverket. Han är heller inte skriven i Skärholmen, utan på en annan plats i södra Stockholm.

Jonas Lindberg konstaterar att beslaget ”troligen räddat liv”.

– Att lagret fanns på en så central plats visar att ligan tyckte att det fanns anledning att vara beredd , sa han tidigare i veckan till Mitt i.

Åtal ska vara väckt senast den 28 april.