Häktade läkaren har ännu kvar legitimationen

Läkare kan bli av med sin läkarlegitimation, av en rad olika orsaker.
Läkare kan bli av med sin läkarlegitimation, av en rad olika orsaker.
På torsdagen väntas åtal mot läkaren som häktats för mordförsök vid en vårdcentral i Skärholmen.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utreder just nu samme läkare för en patientskada.
Dessutom har han flera gånger tidigare fått hård kritik av Ivo. Ändå har han kvar sin läkarlegitimation.

Det var den 13 februari som läkaren dök upp  vårdcentralen i Skärholmen tillsammans med fyra andra personer. De krävde att läkaren åter skulle få tillgång till en lokal. När svaret blev nej började de fem bråka med personalen på vårdcentralen, enligt polisen. Två anställda och en patient skadades lindrigt i tumultet, och både polis och ambulans ryckte ut.

I torsdags häktades läkaren och tre av de personer han hade med sig, på sannolika skäl misstänkta för mordförsök.

Som Mitt i tidigare har berättat har läkaren varit i blåsväder förut. Våren 2016 belades läkarens plastikklinik i innerstaden med kirurgiförbud av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Då hade läkaren redan fått kritik av Ivo flera gånger, för operationer han gjort.

En kvinna fick till exempel otillräcklig bedövning vid en misslyckad bröstförstoring. En annan patient fick föras akut till sjukhus efter en bukplastikoperation. Hon var då i mycket dåligt skick, enligt Ivo.

Polisanmälan lades ber

Fler exempel finns. ”Undermålig operativ teknik”, ”bristfällig bedömning inför operationen”, ”bristfällig journalföring” och kirurgi utförd ”i strid med bestämmelserna om vetenskap och beprövad erfarenhet” är formuleringar som Ivo använt om läkaren – som trots all kritik har fått behålla sin legitimation.

Det finns också en polisanmälan mot läkaren från maj 2017, då läkaren ska ha hotat en annan man och hans familj mitt i natten. Förundersökningen lades dock ner i brist på bevis.

Flera ärenden pågår

Dessutom pågår flera Ivo-ärende mot läkaren just nu. Det ena gäller en polisanmälan, om att han fortsatt driva sin klinik trots att verksamheten förbjudits. Det andra gäller en åtalsanmälan avseende en patient som skadats vid en operation. Ytterligare ett ärende har nu öppnats för att granska mannens yrkesutövning, med anledning av de första två anmälningarna.

Och nu är läkaren alltså häktad för mordförsök. Det är något som Ivo kommer att väga in i de ärenden som pågår.

– Även denna händelse kommer att beaktas, berättar inspektören Helene Dahl Fransson.

Hsan beslutar

Om Ivo anser att en läkare ska bli av med sin legitimation skickas en begäran till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan), som fattar sitt beslut enligt utifrån patientsäkerhetslagen. När det gäller brott är huvudregeln att personen ska vara dömd för att hen ska bli av med legitimationen.

– Huvudregeln är att det ska vara avgjort att personen är skyldig. Det står inte i själva lagen men framgår av förarbetet som ger vägledning till hur lagen ska tolkas, säger Ursula Carlgren, handläggare vid Hsan, som betonar att hon inte uttalar sig om det aktuella fallet, utan bara generellt om vad som gäller.

Flera skäl kan vägas ihop

Men en läkare kan bli av med sin legitimation även om hen inte fälls för ett brott. I patientsäkerhetslagen finns flera formuleringar som gör det möjligt. Läkaren kan till exempel ha visat sig ”uppenbart olämplig” eller ”grovt oskicklig”.

– Man kan också göra en sammantagen bedömning av flera olika saker och ha det som grund för att en läkare ska bli av med legitimationen, säger Ursula Carlgren, och tillägger:

– I sin anmälan ska Ivo kunna styrka grunderna för att läkaren ska bli av med legitimationen. Det ska tydligt framgå på vilket sätt läkaren till exempel varit grovt oskicklig eller är uppenbart olämplig. Sedan fattar Hsan beslut utifrån det. Ibland blir det en prövotid på några månader, för att läkaren ska få en chans att bättra sig, säger Ursula Carlgren.