ANNONS

Hal trottoar kan vara villaägarens ansvar

Ingegerd Ekstrand snöröjer vid sin villa. I Stockholm, där hon bor, slutar ansvaret vid tomtgränsen. En del andra kommuner lägger mer ansvar på villaägarna.
Ingegerd Ekstrand snöröjer vid sin villa. I Stockholm, där hon bor, slutar ansvaret vid tomtgränsen. En del andra kommuner lägger mer ansvar på villaägarna.
Vintern är här och för villaägarna är det bara att greppa snöskyffeln. Men se upp – husägares ansvar för snöröjning ser olika ut i länet. Och både skadestånd och lagbrott kan vänta runt hörnet.
ANNONS

Snöflingor faller på Ingegerd Ekstrand som med en snösläde skottar infarten till villan i Enskede. Hon har aldrig tvekat över vilket ansvar hon har för snöröjningen.

– Det är inte märkvärdigt. Jag har ansvar för min tomt. Resten hamnar på samhällets lott.

I Stockholms stad är grundprincipen, precis som Ingegerd säger, att villaägaren har ansvar för att skotta sin egen tomt.

– Är det däremot så att de skyfflar ut snön på gatan bryter de mot lagen. All snö som faller på tomten ska förvaras på tomten, säger Claes Thunblad vid trafikkontoret i Stockholm.

Var tredje villaägare­ i länet är osäker på hur långt deras ansvar för skottning och sandning sträcker sig utanför tomten. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If gjorde 2010. Okunskapen var då störst i Stockholms län.

Också Villaägarnas riksförbund märker av osäkerheten.

– En av de vanligaste frågorna är vad man egentligen har för skyldighet för snöröjningen som privatperson. Men i grunden har man som villaägare inte något ansvar utanför sin tomtgräns, säger Terese Wallinder, förbundsjurist.

Kommunerna kan dock välja att lägga över en del av ansvaret på fastighetsägarna. Därför varierar reglerna i länet, liksom i landet.

En rundringning bland fyra kommuner i länet visar att för de flesta­ villaägare slutar ansvaret vid tomt­- gränsen, till exempel i Solna och Österåker. Men undantag finns.

ANNONS

– Husägarna har ansvar för snö och is som kommer från fastigheten, till exempel om det kommer från tak och ramlar ner på närliggande körbana, säger Johanna Leuf, vid gatuenheten i Täby.

Villaägare som bor längs vissa av vägarna i centrala Täby har också ett ansvar för att snöröja på gångbanorna utanför tomtgränsen. På övriga gator sköter kommunen snöröjningen.

– Villaägaren riskerar att bli skadeståndsskyldig om den till exempel har ansvar för sandning på trottoaren och någon halkar. Men det är under förutsättning att han eller hon bedöms ha varit vårdslös, säger Terese Wallinder.

Villägarens förvirring kring bestämmelserna, och antalet olyckor, skulle minska om kommunerna hade enhetliga regler, anser If.

– Det är problematiskt att det är så svårt att veta vad som gäller, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.