Hälften av ­Arrivas bussar har varit sena

Nu finns Arrivas buss­kaos svart på vitt. Enligt en ny SL-rapport var var­annan buss i norrort sen i januari. Men siffrorna är osäkra och verkligheten kan ha varit värre.

– Det är ju en sammanställning av Arrivas egna avvikelserapporteringar och de vet vi har varit bristfälliga, säger Lovisa Åbom på SL:s presstjänst.

Enligt SL:s preliminära rapport för busstrafiken i norrort i januari ställdes totalt 428 bussturer in – nästan dubbelt så många som motsvarande tid året innan. Dessutom kom bara knappt hälften av bussarna fram i tid. Samtidigt var antalet klagomål åtta gånger fler än i januari året innan.

Men SL betonar att siffrorna kan ändras.

– De är under bearbetning. Vi kollar informationen mot bussarnas datorer. Det är viktigt eftersom det kan bli grund för ersättning och viten, säger Lovisa Åbom.

En svaghet när SL ska kolla hur Arriva skött sig är att det bara finns automatisk trafikräkning, ATR, i cirka 10 procent av SL:s fordon. Det är också oklart hur det ser ut just i norrort eftersom Arriva bytt ut en hel del buss­ar.

Uppgiften om 428 inställda turer under januari kan också jämföras med uppgifter till Lokaltidningen Mitt i från upprörda resenärer som under fyra dagar rapporterade in 45 inställda bussturer enbart mellan Vaxholm och Stockholm. Det kan också jämföras med nya siffror från Arriva, för bara en vecka – andra veckan i februari. Då noterade företaget cirka 240 helt eller delvis inställda turer.

Arrivas eget mål är en trafikservicegrad om 99,9 procent, vilket motsvarar högst cirka 18 inställda turer på en vecka.

– Totalt är mängden avgångar är större än tidigare, men det hjälper ju inte om inte den buss man ska med kommer. Vi är lite försiktiga med att säga att det blir bättre för folk blir bara upprörda och förbannade, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

Enligt Arriva ska busstrafiken gå normalt från vecka 10, då man justerat scheman och tekniska problem ska vara lösta.

Förra veckan satte Österåkers kommun in nya egna bussturer, mot Ljusterö och Skärgårdsstad, för att tackla den usla servicen från Arriva och SL.

Fakta

428 turer ställdes in

Siffrorna för januari 2013 är preliminära.

Källa: SL: Månadsrapport buss, norrort