Hälften sänkte priset efter nya krogmomsen

Edsbacka Wärdshus har sänkt priset på lunchen och utökat personalstyrkan tack vara den sänkta krogmomsen.
Edsbacka Wärdshus har sänkt priset på lunchen och utökat personalstyrkan tack vara den sänkta krogmomsen.
Den nya krogmomsen har gett resultat.

Hälften sänkte priset på maten och de flesta anställde fler.

Det visar en rundringning till restauranger och kaféer i Sollentuna.

Den 1 januari 2012 sänktes momsen på försäljning av mat på restauranger från 25 till 12 procent. Tanken var att krögarna skulle ha råd att anställa fler, och därmed skapa fler arbetstillfällen – och dessutom kunna sänka priserna på maten.

Ett år efter senare lyser prissänkningarna fortfarande med sin frånvaro på många håll.

Men de flesta krögare har kunnat göra investeringar som på något sätt även kommer gästerna till godo.

En rundringning till sex restauranger i Sollentuna visar att:

Hälften sänkte priset på någon eller några rätter på menyn.

De resterande tre uppgav att de sluppit höja priserna tack vare momssänkningen.

Dessutom uppgav fem av sex att de haft råd att anställa fler.

– Vi har kunnat ha fler personal nere på golvet, det har hjälpt oss att ge en bättre service, berättar Jessica Zscebö, hovmästare på Edsbacka Wärdshus.

På Edsbacka har de också sänkt priset på dagens lunch från 100 till 85 kronor, samt behållit förra årets priser på kvällsmenyn. Även Melkerssons Kök i Klasro och O’Learys i Sollentuna centrum har sänkt priserna något.

I branschen tycks mottagandet av den sänkta momsen inte helt oväntat vara odelat positivt. I vissa fall har den haft en avgörande skillnad.

– Utan momssänkningnen hade jag gått i konkurs. Nu har jag i stället kunnat öka med en personal på 70 procent, berättar Mufid Alkass som driver Grekiska kolgrillsbaren i Stinsen-gallerian.

Möjligtvis är Sollentuna ett undantag när det gäller nyanställningar.

Enligt Fredrik Rahm, statistiker på Statistiska centralbyrån kan man ännu inte konstatera att den nya krogmomsen förändrat anställningssituationen i restaurangbranschen.