ANNONS

Nu finns covid-19 på hälften av Sollentunas äldreboenden

äldre,äldreboende, älderomsorg
Coronasmittan finns på allt fler äldreboenden i Sollentuna, trots ansträngningar att hålla den i schack.
Trots insatser för att skydda de äldre från coronasmittan finns den på allt fler äldreboenden i landet, och även i Sollentuna.
Nu finns flera smittade på ungefär hälften av kommunens särskilda boenden för äldre.
ANNONS

– Tyvärr har vi nu spridning inom en del av vård- och omsorgsverksamheterna i Sollentuna. Testningen på äldreboendena fortsätter och så snart det är möjligt ska även personal testas, säger Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande, till kommunens hemsida.

Sollentuna_Anna-Lena Johansson Liberalerna

Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande. Foto: Åsa Sommarström

Läget bedöms som allvarligt och kommunens absoluta fokus nu är att värna äldre och andra personer som tillhör riskgrupper.

För att förhindra smittspridning finns väl inarbetade rutiner vid alla boenden som kommunen ansvarar för, rutiner som följer Socialstyrelsens och Smittskydd Stockholms råd om basala hygienrutiner och gäller både på särskilda boenden och inom hemtjänsten.

Besöksförbud sedan 12 mars

Den 12 mars införde Sollentuna kommun besöksstopp på samtliga särskilda boenden för äldre. Besöksstoppet gäller tillsvidare.

– Vi förstår att det är svårt att inte få träffa sin anhöriga och vi uppmuntrar därför till att hitta alternativ till personliga besök, till exempel att hålla kontakt via telefon eller andra digitala verktyg. Kommunen har nu köpt in läsplattor till alla äldreboenden för att underlätta kommunikationen mellan boende och anhöriga, säger Pia Bornevi, förvaltningschef på vård- och omsorgskontoret.

Pia Bornevi, Sollentuna

Pia Bornevi, förvaltningschef på vård- och omsorgskontoret. Foto: Tobias Fischer

ANNONS

Svårt få fram skyddsutrustning

Den som har smittats av covid -19 vårdas i nära samråd med läkare och sjuksköterska. Den boende vårdas i sin bostad under hela sjukdomstiden och måste vara symtomfri i två dagar innan hen får gå ut igen. För att vårda en smittad person på ett säkert sätt använder personalen skyddsutrustning som visir, andningsskydd, handskar och engångsförkläde i plast.

Personalen på Rudbeck gör handsprit åt äldre i kemisalen

Det har varit svårt att få fram utrustning, men hittills har kommunen lyckats och arbetar nu hårt för att säkra tillgången till skyddsutrustning för personalen på alla boenden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.