Mer än hälften väljer bort plastpåsarna

plastpåse
Många väljer bort att köpa till plastpåsen efter flera butikers initiativ att ta betalt.
Snart ett halvår har gått sedan flera butiker började ta betalt för plastpåsarna. Resultatet: Mer än hälften av kunderna väljer bort att köpa med en påse.
– Det har nästan blivit lite skämmigt att ta påse, säger Åsa Sandoval, butikschef på Akademibokhandeln i Liljeholmen.

I somras startade flera av Sveriges stora butikskedjor ett initiativ för att få fler att få upp ögonen för plastpåsarnas påverkan på miljön.

Initiativen togs i samband med att en ny lag trädde i kraft den 1 juni i år. Lagen innebär att handlare nu måste informera kunden om plastpåsarnas påverkan på miljön.

Ett halvår senare märks resultatet.

– Det är en drastisk förändring. Fler än 50 procent väljer bort påsarna, säger Fredrika Klarén, hållbarhetschef på Kappahl.

Många butiker ansluter

Tillsammans med två andra klädjättar – H&M och Lindex startade Kappahl projektet ”One bag habit” den 1 juni. Sedan dess har de tagit betalt för plastpåsarna och överskottet går till välgörande ändamål. Nu – sex månader senare har ytterligare 17 butikskedjor anslutit till initiativet.

Källa: Naturvårdsverket

Men även andra butiker har startat sina egna initiativ. En av dem är Akademibokhandeln som sedan den 1 augusti också tar betalt för påsarna och skänker överskottet till stiftelsen Håll Sverige rent. Tendensen hos dem är att cirka 75 procent väljer bort plastpåsen.

– Kunderna är helt med på tåget och är positivt inställda. Det har blivit vanligare att ha med sig påse och man reflekterar mer över plast generellt, i alla situationer, säger Åsa Sandoval, butikschef på Akademibokhandeln i Liljeholmen.

Skämmigt att ta påse

Hon upplever också att de som ändå måste köpa en påse är mer medvetna.

– Av de som köper passar fler på att ta en större påse för att få plats med mer vid vidare handlande. Det har nästan blivit lite skämmigt att ta påse.

Lisa Wigerdal, 57, en av kunderna som tvingats ta en påse för köp av flera pärmar håller med.

– Visst, det är en liten besvikelse men det är bra att pengarna går till miljöarbete, säger hon.

Om det fortsätter som idag kan haven innehålla mer plast än fisk i framtiden, enligt Naturskyddsföreningen. Foto: Mostphotos

För andra har undvikandet av plast pågått länge.

– Jag tar alltid med mig en egen påse när jag handlar, säger Inger Sundström, 73, och tar upp en ihopvikbar tygpåse ur fickan.

Ännu fler butiker borde ta efter

Rewing Aldabag, 17, kund

Även Rewing Aldabag, 17, tycker butikernas initiativ är bra.

– Det har gjort medvetenheten av plastens påverkan mer vardaglig. Ännu fler butiker borde ta efter, säger han.

Men inte alla är helt positivt inställda.

– Jag kan tycka det är lite löjligt. Absolut, det är positivt med miljötänket. Men när jag som kund handlar för en större summa tycker jag butiken kan bjuda på påse, säger H&M-kunden Suzan Andersson, 53.

Annan kritik mot den här sortens satsningar är att företagens miljöansvar inte borde ligga på konsumenten i form av en extra kostnad för plastpåsarna. I stället tycker kritikerna att butikerna borde satsa på att ta fram mer miljövänliga påsar till sina kunder, enligt Svenska dagbladet.

Hur ser du på konsumtionen av plastpåsar?

Inger Sundström, 73, Axelsberg.
– Att undvika plastpåsar har jag gjort länge, och har alltid med mig min tygpåse. Det är en självklarhet.
Rewing Aldabag, 17, Sätra.
– Kan jag undvika plastpåsar så gör jag det. Jag är medveten om plastens miljöpåverkan med det har blivit mer aktuellt när butikerna började ta betalt.
Suzan Andersson, 53, Bredäng
– Det är lite löjligt. Absolut är det bra med miljötänket men om jag som kund handlar för en stor summa borde butiken bjuda på påse.
Fakta

Plastpåsar

  • Invånarna i EU använder i snitt 198 plastpåsar per person och år.
  • EU vill minska användandet, först till 90 plastpåsar per år 2019 och därefter till 40 plastpåsar per år 2025.
  • Det kan ta så lång tid som 400 år för naturen att bryta ner en plastkasse.
  • Fåglar och däggdjur skadas ofta av plastpåsar som de fastnar i eller äter av.
Källa: Naturvårdsverket