Halkade och svimmade – blev rånad

Jessica Grevin vid backen där hon halkade och förlorade medvetandet.
Jessica Grevin vid backen där hon halkade och förlorade medvetandet.
20-åriga Jessica blev bestulen på sin mobiltelefon när hon låg avsvimmad på marken efter att ha halkat och slagit sig.
– Jag känner mig så utnyttjad, säger hon.

Jessica Grevin var ute med hunden när hon halkade i en hal backe strax utanför sitt hem på Bollmoravägen.
– Jag gick med kopplet i ena handen och mobilen i den andra, jag pratade med min pojkvän. Efter några steg i den hala backen halkade jag ordentligt och slog i rumpan, svanskotan och nacken knyckte till, berättar Jessica.

Jessica skrek eftersom hon såg människor en bit bort och tänkte att hon skulle få hjälp.
– Jag hade mobilen i handen i hela fallet och jag kollade att den var hel när jag låg på marken. Sedan blev allt svart, berättar Jessica.

När hon kom till sans stod en kvinna och höll i hunden. Men mobilen var borta. Jessica fick hjälp upp av kvinnan som kommit fram.

Jessica gick in och hennes pojkvän ringde upp på hemtelefonen. Han hade hört allt i mobilen, även när Jessica vaknade, vilket måste betytt att mobilen fanns kvar i närheten då.

Med hjälp av en spårningsapp kunde Jessica och hennes mamma Eva se att mobilen rörde sig i Tyresö Centrum. Eva polisanmälde stölden, men polisen kom aldrig till platsen. Efter en stund stängdes mobilen av och gick inte att spåra längre.

Jessica blev undersökt av ambulanssjukvårdare som kunde konstatera att rygg och nacke lyckligtvis var intakta.

– Men vad är det för samhälle vi lever i när man stjäl från någon som ligger avsvimmad? Det är skrämmande. Tänk om Jessica hade varit allvarligt skadad? Tänk om hunden sprungit ut i gatan? Jag blir mer och mer arg ju mer jag tänker på det, säger Eva.

När Mitt i träffar Jessica tio dagar efter händelsen har hon fortfarande ont i ryggen.
– Jag känner mig så utnyttjad på något sätt. Jag låg där och var sårbar och var glad att någon hjälpte till. Jag vill uppmana folk att gå fram när de ser någon som gjort sig illa, även om situationen verkar vara under kontroll. Det är inte säkert att den första personen som går fram är den bästa hjälpen.

Enligt kommunpolisen Therese Löthman har Tyresö varit ganska förskonat från rån och mobilstölder på sistone.
– Det kommer oftast en våg, i perioder är vissa områden mer drabbade. Men jag kan inte säga att det är en uppgång nu. De här brotten brukar kunna klaras upp men det beror lite på omständigheterna. Ofta begår gärningsmannen flera brott och åker fast till sist.

Therese Löthman tycker att spårningsappar är ett bra verktyg, men polisen har inte alltid möjlighet att komma direkt när man anmäler en stulen mobil.
– Ringer man in om ett pågående brott så skickas patrull på ärendet så snart som möjligt, men det är alltid en prioritering och beror på hur långt ifrån vi har en patrull, säger hon.