Halkan och pulkaåkningen kom samtidigt

Lastbilen välte på Pålamalmsvägen.
Lastbilen välte på Pålamalmsvägen.
Den senaste veckans kyla, snö och halka har inte gått obemärkt förbi.
Halkolyckor, däckbytesrusch och jakt på vinterkläder gick att se i Botkyrka.
Och på Lida friluftsgård dök de första pulkaåkarna upp.
På ett snömoddigt Pålamalmsvägen snurrade en lastbil runt i onsdags och välte, men både förare och passagerare klarade sig lyckligtvis undan utan svåra skador. Muntrare följder av snöfallet gick att hitta på Lida frilufsgård. Här dök de första pulkaåkarna upp i mitten av veckan.
– Två personer kom och glömde sedan pulkorna här, säger Lidas chef Leif Wallin.
På sportbutiken Hi-Sport i Tumba har försäljningen av kängor och fodrade barnstövlar tagit fart.
– Men också juniorjackor har gått åt bra, sade butiksmedarbetaren Robert Norell.
Till kommunens kontaktcenter har folk ringt och berättat om halka.– Det har främst varit ifrån Tullinge där det är branta backar, men kontaktcenter har också fått in samtal från Hampvägen i norra Botkyrka, säger Tommy Hall på kommunens gata- och parkenhet.

Även i resten av Stockholm märktes halkan. Inte minst för de bilförare som inte hunnit svira om till vinterdäck, men som ändå gett sig ut på det isiga underlaget.

Storstockholms brandförsvar rapporterar om att det har varit en hel del avåkningar på E4:an mellan Knivsta och Märsta. Natten mellan lördag och söndag rapporterades ett 15-tal trafikolyckor, varav flera ska ha varit halkrelaterade och på måndagsförmiddagen inrapporterades fyra liknande olyckor.

På flera håll i Stockholm ringlar sig köerna till stadens däckbytarfirmor fortfarande långa, och många får slita hårt för att hinna med allt jobb.

– Vi har haft bilar som står på kö för däckbyte hela helgen och även idag. Men det går snabbt, det har varit max en halvtimmes väntetid, berättar Kinali Cüneyt på Ezen bilverkstad som har drop in för däckbyte.

På Däckskiftarna i Kungens kurva har kön ringlat sig lång i en vecka.

– Det här är exeptionellt, så här har det aldrig varit tidigare. När snön kommer så här tidigt så kommer alla samtidigt i stället för utspritt, säger Simon Wretholm, stationschef.

På Däckskiftarna i Haninge har de bytt lika många däck på en vecka som de vanligtvis byter på sex veckor.

– Vi har haft 4000 bilar på en vecka, det är lika mycket som vi brukar ha på en period om sex veckor. Det har aldrig hänt tidigare på mina 12 år, men nu börjar det mattas av lite, säger Jonas Hoffsten, stationschef.

Även akutmottagningarna i Stockholm drabbas av väderförhållandena. På akuten på Södersjukhuset har man märkt av att snön och halkan.

– Strax före klockan 10 hade akuten hittills fått in fem halkskadade. Patienter som fallit på grund av halkan, säger Camilla Hedquist, pressansvarig på Södersjukhuset.

På grund av halkan uppmanar de nu  folk att använda broddar och om man har svårt med balansen så ska man nog fundera på att gå ut först när det har sandats, menar de.

Är det främst äldre som skadar sig?

– Det är inte bara äldre, utan en del yngre också som har bråttom till jobbet och springer till exempel efter sin buss. Många äldre stannar kanske inne istället när det precis har snöat, säger Camilla Hedquist.